Trots ett dystert opinionsläge har Alliansen skött sig bra hittills. Till exempel har över hälften av alla vallöften infriats och statsfinanserna är i balans. Foto: Stig-Åke Jönsson
Trots ett dystert opinionsläge har Alliansen skött sig bra hittills. Till exempel har över hälften av alla vallöften infriats och statsfinanserna är i balans. Foto: Stig-Åke Jönsson

Alliansen bättre än sitt rykte

Publicerad
Uppdaterad
Utskälld och älskad av ingen. Så ser läget ut för regeringen när halva mandatperioden har gått. Det är ett orättvist betyg.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I kväll inleds den traditionsenliga politikerveckan i Almedalen. Det lär bli en tung vecka för den skadskjutna alliansen som förtvivlat försöker skaka av sig förbannelsen från FRA-lagen.
Aldrig tidigare har läget sett så nattsvart ut. I början av mandatperioden hade man i alla fall konjunkturen med sig liksom de flesta borgerliga kärnväljarna. Socialdemokraternas framgångar i opinionen kunde med lite god vilja avfärdas som en övergående Sahlineffekt.

Nu störtdyker konjunkturen och liberaler ur alla läger tävlar om att spy galla på regeringen. Stämningen i Rosenbad så här i halvtid måste vara mardrömslik.

Alliansen har tveklöst gjort sig förtjänt av mycket av den kritik som riktas mot den. Hanteringen av FRA-frågan har varit katastrofal och präglats av arrogans mot alla de människor som känner en berättigad oro för massavlyssningens följder.
Det har också varit för mycket av taktiserande och för lite ryggrad under de första åren vid makten. Allt som har en tydlig högerstämpel på sig såsom företagarfrågor, värnskatten, Nato och arbetsrätten har med bestämd hand skjutits åt sidan av de nya moderaternas PR-torpeder.

Det överskuggande målet är att erövra den politiska mitten - att slå ut socialdemokratins stenar ur boet för att använda en curlingmetafor.
Det har dessutom funnits en påfallande valhänthet över regerandet så här långt. Förslag har lagts fram och rullats tillbaka i något slags hoppsan-hejsan-det-blev-visst-fel-lättsinne.

Alla dessa invändningar till trots är alliansen den bästa borgerliga regering vi har haft. Det är som om detta helhetsperspektiv har gått fullständigt förlorat i den kritikstorm som har dragit fram sedan försvarsbråket inleddes förra året.
I debatten låter det numera som om allt var bättre förr. På Olof Johanssons och Alf Svenssons tid, då var det ordning på borgerligheten minsann. För att inte tala om de gamla moderaterna. På landets borgerliga ledarredaktioner drömmer man sig helst tillbaka till dagar då moderaterna försvarade rikets regementen lika nitiskt som socialdemokraterna försvarar las.

Men det var inte bättre förr. Vi ska vara innerligt tacksamma för att borgerligheten i allmänhet och moderaterna i synnerhet har brutit ny mark.
För inte länge sedan var centern och kristdemokraterna svårhanterliga och irrationella partier som gav upphov till ständiga anklagelser om borgerlig splittring. I dag har de förvandlats till pragmatiska, snudd på liberala partier och vi har en allians som uppvisar en unik grad av enighet.

Borgerliga regeringar är inte liktydigt med usla finanser längre. Den gamla tidens budgetunderskott har under Anders Borgs förmyndarskap ersatts av ett rekordstort budgetöverskott.

Den nya borgerligheten gör heller ingen hemlighet av att den vill vinna val. Den ambitionen leder till en besvärande feghet i vissa frågor, javisst, men den är i grunden nödvändig om borgerligheten inte ska vara dömd till tillfälliga gästspel i Rosenbad vartannat årtionde.

Även om man ser till politikens innehåll finns det en hel del att vara nöjd med så här i halvlek. Alliansen har hunnit bocka av hälften av sina vallöften och inriktningen är på de flesta områden den rätta.
Kunskapsskolan håller steg för steg på att förverkligas, utanförskapet har minskat med 163 000 personer och arbetslinjen återupprättats, inkomstskatten har sänkts, straffen för våldsbrott är på väg att skärpas, man har gett grönt ljus för arbetskraftsinvandring, bistånds- och utrikespolitiken har rustats upp och så vidare.

Man kan förstås tvista kring om glaset är halvtomt eller halvfullt. I mina ögon är det definitivt halvfullt - FRA-debaclet till trots. Jag ser hellre en moderatledd regering som månar om miljön, hyser ett socialt engagemang och välkomnar världen än en gammalmoderat dito försänkt i skattetabeller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag