Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen är på väg att upprepa sitt misstag

Det vore ytterst riskabelt att skrota Arbetsförmedlingen, som alliansen vill.Foto: MIKAEL FRITZON/TT & THEO ELIAS LUNDGREN

Forskningen ger inget stöd för att privatiserad arbetsförmedling sparar pengar eller ger fler jobb. Alliansen borde backa om sitt vallöfte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allianssamarbetet är inte vad det har varit. Hittills har de borgerliga partierna levererat få gemensamma vallöften. Men en sak är partierna åtminstone överens om: Vinner man valet tänker man lägga ned Arbetsförmedlingen. Eftersom även SD stöder förslaget är risken också stor att det genomförs.

Centerpartiet har länge varit drivande i frågan och hänvisar ofta till Australien som låter arbetssökande välja mellan olika privata förmedlingar. En sådan reform skulle både ge bättre resultat och minska kostnaderna för arbetsförmedlandet, menar C.

Privatiserad arbetsförmedling

I en färsk antologi från tankesmedjan Fores slår nationalekonomen Bruno Crépon dock hål på de förhoppningarna.

"När det gäller återkomst till anställning tycks den privata sektorn inte göra ett bättre job än den offentliga sektorn och ibland är resultatet signifikant sämre", konstaterar han i en gedigen genomgång av forskningen.

Användandet av privata aktörer leder i regel inte heller till några besparingar för skattebetalarna, skriver Crépon. Tvärtom kan det ge högre kostnader för såväl programverksamheten som ersättning till arbetslösa.

Tidigare alliansreformer på området förskräcker. Systemet med privata etableringslotsar fick till exempel avbrytas i all hast efter avslöjanden om mutor och kopplingar till grov organiserad brottslighet. Och genom de famösa jobbcoacherna fick skattebetalarna ta notan för kvacksalveri som healing och elektronterapi.

Alliansen tycks visserligen ha dragit viss lärdom av dessa fiaskon och har utlovat "stramt regelverk" och "skarpa kvalitetskriterier". Men Fores antologi visar på ett förtjänstfullt sätt hur svårt det är att faktiskt utforma regelverk som styr i önskad riktning.

Nedläggning experiment

Slutsatsen från Lars Calmfors, nationalekonom och en av redaktörerna för antologin, är att det vore ytterst riskabelt att i ett slag genomföra en radikal privatiseringsreform av Arbetsförmedlingen.

Det betyder förstås inte att arbetsmarknadspolitiken inte behöver reformeras. Arbetsförmedlingens matchningsarbete kan säkerligen vässas och kanske är det rentav läge för att utöka de inslag av externa aktörer som redan finns på området, vilket Helene Norberg förordar i antologin. Men det bör i så fall ske successivt och med möjlighet att dra lärdomar och göra förändringar löpande.

Det hedrar Centerpartiet att man använder en del av sin väldiga partikassa till att bekosta Fores verksamhet. Men det vore önskvärt om partiet också drog lärdom av tankesmedjans slutsatser.

Det ideologiskt motiverade högriskexperiment som borgerligheten går till val på riskerar att skapa fler problem än det löser.

 

Läs också:

Alliansens lotsar är ett fiasko