Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla önsketänker om invandringen

SD och Jimmie Åkesson låtsas kunna införa ett asylstopp, men avkrävs inte svar på hur det ska gå till.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven säger sig vilja halvera det svenska flyktingmottagandet, men presenterar inga skarpa förslag.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga partier, från vänster till höger, ägnar sig åt önsketänkande i sin migrationspolitik. Det bådar inte gott inför de samtal som nu har inletts.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under tisdagen var det upprop för den parlamentariska kommitté som ska utreda framtidens migrationspolitik. Åsikterna spretar från krav på en ny amnesti till en nollvision, eller snarare minusinsläpp.

Men en sak har partierna faktiskt gemensamt: De är ytterligt vaga kring hur den egna migrationspolitiken ska kunna förverkligas. 

För några år sedan dominerade en ödesmättad syn på migrationen i den svenska offentligheten. Det ansågs lika omöjligt att styra hur många som söker sig hit som att beställa morgondagens väder. De kaotiska scenerna hösten 2015 betraktades som ett naturfenomen. 

Nu har den naiva föreställningen vänts i sin motsats. Parti efter parti tror sig nu kunna beställa exakt den migrationsmix som de önskar. Statsminister Stefan Löfven säger sig vilja halvera det svenska flyktingmottagandet. Moderaterna och Kristdemokraterna vill gå längre och kräver en minskning med 70 procent, utan att närmare specificera hur.

SD borde avkrävas svar på om asylstoppet

Längst går som väntat Sverigedemokraterna, som utlovar ett flyktingstopp. Några frågor om hur detta ska gå till brukar SD inte få. Det är tur det, eftersom SD:s stopp i praktiken skulle kräva att Sverige lämnar EU och utträder ur internationella konventioner. Så länge vi inte gör det har migranter en absolut rättighet att lämna in en asylansökan när de befinner sig på svenskt territorium. 

I många fall kan Sverige snabbt komma fram till att det rör sig om ett så kallat Dublinärende, som ska prövas av ett annat EU-land, eller att den sökande kommer från ett säkert land. Men vi kan liksom inte vägra att ta emot asylansökningar och knuffa alla migranter till Danmark. 

Centerpartiet önskedrömmer på sitt alldeles egna vis. Eftersom legala vägar är bättre än illegala tror sig partiet kunna bromsa livsfarliga överfarter på Medelhavet genom att öppna ”fler lagliga vägar” till Sverige. Resultatet skulle bara bli en ökad invandring från redan höga nivåer.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet spelar som vanligt i en egen liga och kräver en amnesti för ensamkommande unga. Det är talande att en kommitté som ska säkerställa en långsiktig och hållbar migrationspolitik har en ny amnesti som en av diskussionspunkterna.

Kan S och M komma överens om en åtgärdslista?

Vad allt detta visar är att det fortfarande är en lång väg kvar till en realistisk svensk migrationspolitik. Det går inte bara att önsketänka fram en viss nivå och mix på invandringen. Tvärtom förutsätter det både en stor målmedvetenhet och hög beredskap. 

Om Sverige ska komma ner från dagens historiskt höga nivå på invandringen från tredje land krävs ett systematiskt arbete: stramare regler för arbetskraftsinvandringen, slopade spårbyten, en minskning av FN-kvoten, en lista på säkra länder, skärpta försörjningskrav, kvalificering till välfärdssystemen, tillfälliga uppehållstillstånd och så vidare. 

Om S och M kan komma överens om en sådan lista - med stöd av SD - vore det väldigt bra för Sverige. Fluffiga mål har vi redan tillräckligt av.