Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla måste veta att man inte får slå barn i Sverige

”Jag visste inte att det var olagligt i Sverige” får inte vara skäl för strafflindring. Foto: LISA MATTISSON
Människor från hela världen bosätter sig Sverige. Uppehållstillstånd borde villkoras med samhällsorientering. Foto: CHC/ZDS / ALL OVER PRESS WENN DWP

Gör samhällsorientering till ett villkor för uppehållstillstånd. ”Jag visste inte att det var olagligt i Sverige” ska inte leda till strafflindring. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En mamma terroriserade sin familj i åratal. De två tonårsdöttrarna misshandlades med knytnävsslag och sparkar, slets i håret, hotades och kränktes. Den yngsta dottern, nu tre år, har blivit slagen sedan hon var ett, enligt storasystrarna. 

Pappan och sonen klarade sig lindrigare undan, men även de tycks ha levt i fruktan. Till sist flydde de allihop, hals över huvud, från mamman och ringde polisen. 

Nu har dom fallit i Solna tingsrätt. Det är på många sätt en typisk svensk dom, men på en punkt är den speciell. 

Tingsrätten tvekade aldrig om moderns skuld. Bevisen är starka. Men mamman är född i Afghanistan och migrerade med familjen från Iran till Sverige 2015 - och hon hävdar att hon inte kan ses som ansvarig. Hon visste nämligen inte att det är förbjudet att slå och kränka barn i Sverige. Hon befann sig sålunda i  ”straffrättsförvillelse”.

Duger det som försvar, verkligen? ”Jag visste inte!”

Solna tingsrätt svajar

Nej, grundprincipen är att man kan straffas även om man inte visste, skriver Solna tingsrätt. Dock, ”i vissa särpräglade fall” kan det vara stötande att fälla någon som inte fattade bättre. 

Men tingsrätten svajar i sitt resonemang. 

Först fastslår den att kvinnan faktiskt har varit i Sverige i drygt tre år och att ”det är mer än tillräckligt med tid för att sätta sig in i Sveriges lagar och regler”

Sedan gör den en plötslig tvärvändning och beslutar att kvinnans ursprung, hennes analfabetism och att hon till synes levt utan kontakt med det svenska samhället ändå ”ska tillmätas viss betydelse i mildrande riktning.” 

Det är alls ingen dramatisk lindring det handlar om: straffet reduceras från fängelse ett år och några månader till ”omkring ett år”. 

Att fängelsestraffet till sist kokar ner till tre månader - som kvinnan slipper eftersom hon har suttit häktad - beror inte på ”Jag visste inte”-försvaret. Det beror på att svenska domstolar i regel slår knut på sig själva för att slippa döma ut kännbara straff. Det är straffrabatter hit och ”fängelse är ju ändå aldrig bra” dit.  

Dessa svängdörrar inom rättsväsendet har Expressens ledarsida skrivit mycket om: de måste täppas till. Men nödutgången ”Jag visste inte hur det fungerar i Sverige” måste också spikas igen fullständigt. 

Obligatorisk samhällsorientering

Uppehållstillstånd i Sverige bör villkoras, bland annat med krav på att man genomgår en samhällsorientering. Den ska vara strukturerad och den tillståndssökande måste bekräfta att hon deltagit. 

I proceduren bör också ingå ett löfte från den sökande om att fortsätta orientera sig på egen hand. 

Sverige har stor invandring av lågutbildade personer som lever helt segregerat. Det är ett enormt politiskt misslyckande. Men segregationen har fått en helt ny, vådlig ”vi och dom”-faktor om resonemangen i Solna tingsrätt blir prejudicerande. 

 

Läs också:

En miljon fler invånare år 2028 - var är bostäderna?

 

LEDARSNACK: Hur ser vi till att artificiell intelligens inte utnyttjar våra mänskliga svagheter utan används för samhällets bästa? Anna Felländer intervjuas av Linda Nordlund.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!