Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla har gjort fel – utom regeringen

Från och med 24 november får bara åtta personer samlas i allmänna sammankomster – gäller i fyra veckor men kan också förlängas.
Stefan Löfven lät som en sträng magister när han skällde på svenskarna på måndagen.
Foto: REGERINGEN / TT

Kommunerna, regionerna – och nu även folket. Listan på dem som svikit Löfven under pandemin börjar bli lång. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går fort i hockey. Och i coronabekämpning. För drygt tre veckor sedan ansåg regeringen att läget såg så ljust ut att publiktaket vid sittande evenemang skulle höjas från 50 till 300 personer från den 1 november. Men i flera län gjorde smittspridningen att de nya reglerna aldrig ens hann träda i kraft.

På måndagen meddelade så ett koppel av ansvarstyngda statsråd – med statsminister Stefan Löfven i spetsen – att gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ska sänkas till åtta (8!) personer från den 24 november. Vid sittande evenemang kvarstår dock den tidigare gränsen – i praktiken 50 personer i de flesta län.

I sak är beslutet förmodligen nödvändigt. Givet den snabba ökningen av antalet inlagda covidpatienter på intensivvårdsavdelningarna finns ingen anledning att chansa. De lovande testresultaten för flera vaccin gör också att det faktiskt går att skönja början på slutet för pandemin. För svenskarna gäller det nu att hålla i och hålla ut.

Men beslutet väcker också flera frågor.

De skärpta reglerna omfattar sådant som demonstrationer, julmarknader och mässor. Statsråden återkom dock flera gånger till att de nya reglerna är tänkta att fungera normerande även för andra typer av sammankomster. 

I linje med den hallengrenska ofelbarhetsprincipen uttryckte socialministern ingen självkritik över den höjda publikgränsen för ett par veckor sedan.

Stefan Löfven lät som en sträng magister när han skällde på svenskarna och uppmanade dem att sluta gå till gymmet, inte anordna fester och att undvika att träffa personer som man inte bor med.

Kommunerna, regionerna – och nu även folket. Listan på dem som svikit Löfven under pandemin börjar onekligen bli lång. 

Men pandemin har pågått sedan i mars. Varför har regeringen inte sett till att skaffa sig fler verktyg än barska förmaningar från statsministern för att minska trängseln i exempelvis livsmedelsaffärer och köpcentrum?

I våras la man ju stor kraft på att driva igenom en tillfällig undantagslagstiftning som löpte ut utan att någonsin användas. Men ännu efter åtta månader är lagstiftningen så trubbig att en bandymatch utomhus bara kan ses av femtio personer medan blott brandskyddsregler sätter ett tak för hur många som kan trängas inne på ett gym.

Statsråden vägrade också att ta ansvar för de signaler om lättnader man själv skickat ut. I linje med den hallengrenska ofelbarhetsprincipen uttryckte socialministern ingen självkritik över den höjda publikgränsen för ett par veckor sedan.

De nya restriktionerna innebär förstås ett dråpslag för många företag. För flera branscher är det i princip ett verksamhetsförbud, och det just under den månad som för många är den viktigaste på hela året.  

Men regeringen – som så sent som i september la fram en historiskt omfattande återstartsbudget för tiden efter corona – gav på måndagen inga skarpa löften om nya ekonomiska stöd som kan mildra effekterna. Den osäkerheten kan i värsta fall leda till att många företagare ger upp.

Räkna dock inte med att regeringen kommer erkänna något ansvar för det vad det lider.


Rättelse: Texten har uppdaterats för att spegla att publikgränsen för sittande evenemang inte ändras i och med dagens beslut.