Carles Puigmont verkar snarast vilja kuppa Katalonien ut ur Spanien. I söndags demonstrerade katalaner som vill förbli spanjorer i Barcelona.Carles Puigmont verkar snarast vilja kuppa Katalonien ut ur Spanien. I söndags demonstrerade katalaner som vill förbli spanjorer i Barcelona.
Carles Puigmont verkar snarast vilja kuppa Katalonien ut ur Spanien. I söndags demonstrerade katalaner som vill förbli spanjorer i Barcelona.
Foto: NICOLAS CARVALHO OCHOA / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPAFoto: NICOLAS CARVALHO OCHOA / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
 Foto: NICOLAS CARVALHO OCHOA / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Carles Puigdemont. Foto: JORDI BEDMAR / AP TT NYHETSBYRÅNCarles Puigdemont. Foto: JORDI BEDMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Carles Puigdemont. Foto: JORDI BEDMAR / AP TT NYHETSBYRÅN
Spaniens premiärminister, Mariano Rajoy. Foto: ANGEL DIAZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSpaniens premiärminister, Mariano Rajoy. Foto: ANGEL DIAZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spaniens premiärminister, Mariano Rajoy. Foto: ANGEL DIAZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Alla blir förlorare på spansk skilsmässa

Publicerad

Sönderfallande stater är ett recept för instabilitet. Katalonien måste bli kvar i Spanien.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Carles Puigdemont har ett nationalistiskt hjärta som klappar för Katalonien. Men mycket mer än så har inte regionens president när han nu mäter musklerna, eller möjligen en annan del av sin fysionomi, med Madrid.

Puigdemont har för det första inget starkt folkligt mandat: mindre än hälften av katalanerna vill bryta helt med Spanien, enligt opinionsundersökningar. För det andra är katalanerna inga förtryckta stackare. Regionen har viss självständighet och möjlighet att värna det katalanska språket. 

Levnadsstandarden ligger högre än både det spanska och europeiska genomsnittet. 

Frågan är varför man vill bryta sig ut. Ett skäl är säkerligen att det välmående Katalonien inte vill dela med sig ekonomiskt till fattigare delar av landet. Ett annat är nationalism. Den katalanska nationalismen har många århundraden på nacken och relationen till Madrid har periodvis varit ansträngd eller värre än så. 

Klantig regionalpolitik i Madrid

Efter diktatorn Francos död röstade emellertid 90 procent av katalanerna för 1978 års konstitution, som gav en del självstyre. Men på senare år, efter eurokrisens prövningar, har nationalistiska reflexer aktiverats på allvar av många katalanska politiker.

I somras deklarerade så Carles Puigdemont att en bindande folkomröstning skulle hållas den 1 oktober och därefter - om det blev ett ja - en rask självständighetsförklaring. Allt detta bryter mot den spanska författningen. 

Någon seriös debatt om självständighetens för- och nackdelar har heller inte förts i Katalonien. Det låga valdeltagandet i folkomröstningen har inte problematiserats. 

De styrande i Katalonien tycks snarast vilja kuppa regionen ut ur Spanien. 

Regeringen i Madrid har all upptänklig lag på sin sida. Men regionalpolitiken har skötts oskickligt. Framför allt har premiärminister Mariano Rajoy på ett huvudlöst sätt äventyrat statens legitimitet genom att låta kravallpolis gå loss med batong på de fredligt folkomröstande katalanerna. 

Det finns bara en rimlig utväg ur detta: parterna måste sätta sig vid förhandlingsbordet och hitta en överenskommelse som säkrar Spaniens integritet. 

Alla skulle bli förlorare

En utbrytning skulle enbart få förlorare. Katalonien skulle hamna utanför EU och ekonomin drabbas. Spanien skulle hotas av sönderfall om baskiska och galiciska nationalister börjar vädra morgonluft. Och det nationalistiska viruset kan nå mycket längre än så: Flandern, Sydtyrolen, Korsika, Bayern - det finns gott om separatistiska krafter i Europa. 

Sönderfallande stater är ett recept för instabilitet, i synnerhet om separationen sker utanför lagen som i Katalonien. Etnisk nationalism är ett särskilt potent gift. När den romantiska nationalismen flödade på 1800-talet skrev katalaner om Volk och Volksgeist och försökte ringa in en unik katalansk folkkaraktär.

Den sortens logik är tyvärr inte stendöd i Europa. 

 

Läs också:

Nu fruktar Europa ett svagt EU 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag