Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alice Teodorescu

Det som brunstämplas i dag är S-politik i morgon

I SVT-intervjun serverades en ypperlig chans för Morgan Johansson att be om ursäkt. Men icke.
Foto: SVT

Sverige har en justitieminister som först brunsmetar sina meningsmotståndare, sedan kopierar deras förslag och till sist försöker sopa igen spåren.

Samma dag som statsminister Stefan Löfven (S) ånyo varnar väljarna för de negativa konsekvenserna av ett regeringsskifte, och vice statsminister Märta Stenevi (Mp) med ett hånleende refererar till oppositionen som det ”blåbruna” blocket, gästar justitieminister Morgan Johansson (S) SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” .

Johansson frågas om sin ändrade uppfattning gällande språkkrav. Bakgrunden är, vilket jag skrev om i januari, att Johansson på sin blogg i februari år 2008 författat ett inlägg där han bland annat konstaterat att:

”Pressad av låga opinionssiffror, ser Reinfeldt ingen annan utväg än att spela det främlingsfientliga kortet, med förhoppning om att han ska kunna göra om Leijonborgs tvivelaktiga bedrift från 2002. Då tjänade förslaget om språkkrav för medborgarskap som en magnet för främlingsfientliga väljare till folkpartiet, och nu tror kanske Reinfeldt att detta nya förslag ska fungera på samma sätt för moderaterna.”

När jag i januari använde mig utav arkivet Wayback Machine fann jag att ovannämnda inlägg tagits bort någon gång efter maj år 2020. I intervjun med i SVT lyckades Johansson varken svara på varför inlägget raderats, eller hur ett förslag som han betraktade som främlingsfientligt 2008 nu är att betrakta som ansvarsfull s-politik. 

Skälet till att Johanssons förklaring uteblir är att det inte finns någon förklaring. Det som finns är en simpel maktstrategi: S har länge vetat att partiets möjligheter att fortsätta styra landet försvinner i samma ögonblick som borgerligheten inkluderar SD i regeringsunderlaget. 

I intervjun med Holmberg serverades en ypperlig chans för Johansson att be om ursäkt. Men icke.

Genom att splittra alliansen, och öka priset för alla former av samarbete med SD, säkras den egna makten. Att det innebär att man polariserar och förorenar det politiska samtalet, samtidigt som man devalverar ett av historiens värsta massmord är värt priset, tycks man resonera. ”Det är bedrövligt i sin utstuderade ömklighet, men så typiskt för en politiker som inte är så noga med de grundläggande värderingarna – bara man vinner val.”, för att citera Johansson själv i det raderade inlägget. 

När min artikel publicerades i januari möttes den med tystnad av Johansson, trots det uppenbart olämpliga i att en justitieminister först brunsmetar sina meningsmotståndare, för att sedan kopiera deras förslag, och därutöver sopa igen spåren efter åsiktsbytet.

I intervjun med Holmberg serverades en ypperlig chans för Johansson att be om ursäkt, att förklara sitt agerande och att deklarera att han nu, vis av erfarenhet om sin egen konsekvensanalytiska oförmåga, avsåg att upphöra med smutskastningen och verka för att också andra skulle upphöra med sina. 

Men icke. I stället försökte minister Johansson få det till att hans skäl – att ställa språkkrav, att genom lagändringar försvåra för människor på flykt att söka sig till Sverige, att påtala att migrationen påverkar integrationen, varför integrationen behöver avgöra hur stor migrationen kan vara – grundar sig i andra, ädlare motiv än andras.

Därmed lär den politiska farsen fortsätta, inför en publik som numera är väl medveten om att det som brunstämplas i dag, om sisådär 13 år, kommer vara att betrakta som klokskap signerad Socialdemokraterna.


Alice Teodorescu Måwe är fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Läs fler av hennes texter här.


Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.