Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre måste få fler besök och kanske en kram också

Stockholms stad införde besöksförbud på sina äldreboenden 18 mars. En del privata var ännu tidigare ute.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren (S) ansvarar för folkhälsa och äldreomsorg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Omtanken om de äldres hälsa har fått omänskliga följder. Besöksreglerna måste lättas upp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan 1 juli kan interner åter beviljas bevakad permission. De får röra sig ute och kommat tillbaka till fängelset utan att sättas i isolering av smittskyddsskäl.

Alla äldre har dock inte den lyxen. På flera särskilda äldreboenden, säbo, har gamla som gjort en utflykt med familjen satts i karantän i två veckor. 

Det är överbeskyddande i överkant. Och direkt olagligt, enligt Jan Melander, expert på konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.

Förordningen om besöksförbud, som gällt sen 1 april, gäller just på äldreboenden. De boende har full rätt att gå på promenad med släkt och vänner, eller åka bort, utan att bli straffade med isolering.

Men detta har ändå förkommit här och var.

På många ställen tillämpas möjligheten till undantag, man tillåter besök utomhus. Med strikt tidsbokning och korta umgängestider, inte sällan är taket 20 minuter.

Att köra 20 mil enkel väg för 20 minuters umgänge en vardagseftermiddag är ogörligt får många

Lena Breitner, som bor i Malmö, ville hälsa på sin mor i Växjö. Hon fick beskedet att det var 20 minuter på tisdagar mellan 13.30 och 15.30 som gällde. Inte det lättaste för den som arbetar heltid på vardagar.

I Smålandsposten förklarar chefen för hemmet snålheten med att besöken måste övervakas ”då anhöriga glömmer sig i kontakten med våra boende”. 

De kanske ger en kram, har med sig fika eller en present. Sådant är no-no på många säbo, med hänvisning till smittorisken.

Denna övervakning är att missbruka resurser. Ledningarna på äldreboendena litar nu på att personalen håller sig hemma vid minsta sjukdomssymptom, trots att de förlorar ekonomiskt på att snora hemma.

Varför då inte lita på att anhöriga visar samma hänsyn?

Sverige är stort och alla gör olika. Men på många boenden använder personalen inte munskydd och de flesta som bor där behöver hjälp som kräver fysisk kontakt. 

Varför lägga dyrbar personaltid på att hindra en kram från en gäst?

Varför då lägga dyrbar personaltid på att hindra en kram från en gäst?

Regeringen förlängde på torsdagen besöksförbudet på säbo - särskilda boendeformer för äldre. Det ska gälla september ut.

Det innebär sex månader med minimal fysisk närvaro av släkt och vänner. Det är inte omtänksamt, det är hänsynslöst.

Att förbudet infördes när covid-19 spreds som värst är inte konstigt. Men i takt med att smittläget förbättrats borde regeringen, Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen ha talat tydligt om vikten av att göra undantag och tillämpa förnuft.

Väldigt många äldre dog på äldreboenden i början av pandemin när personal helt omedvetet spred smittan. 

Att ha stelbenta besöksregler nu kompenserar inte för vårens brister. Det resulterar i sämre hälsa, oro och nedstämdhet hos de gamla och deras anhöriga.

Nu gäller det att hitta smidiga lösningar för många och långa inomhusbesök på boendena. För livet går inte ut på att ensamt härda ut flest dagar, det handlar om att må så väl det går. Och nästan alla mår bäst när de får umgås med de sina.


LÄS MER: Vad alla måste förstå om äldreomsorgen 

LÄS MER: Dags att lätta på 50-gränsen