Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisterna har fått plåga bönder länge nog

Det är hög tid att militanta djurrättsaktivister störs sönder och samman. Här aktivister vid en minkfarm utanför Hjo 2018.
Foto: Polisens förundersökning / Polisens förundersökning

Militanta djurrättsaktivister är våldsverkare med kopplingar till både vänster- och högerextremism. De måste tas på blodigt allvar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Militanta djurrättsaktivister har som metod att hota och trakassera enskilda människor. Om en bonde eller affärsidkare lever i skräck och förtvivlan är aktivisterna nöjda. Det är avsikten. 

Tyvärr har de goda skäl att vara nöjda. En av fem mjölkbönder har personligen upplevt hot och trakasserier på grund av sitt yrke. Hälften känner sig otrygga på sin gård, skrev nyligen Arlas vd Patrik Hansson på Expressen Debatt, apropå en ny undersökning bland företagets 2 300 ägare.

Bara 30 procent polisanmäler, dels för att brotten sällan klaras upp – men också, skrämmande nog, av rädsla för att bli utsatta igen.  

Den breda djurrättsrörelsen driver sina djupt kända hjärtefrågor med demokratiska metoder. De militanta utgör en minoritet. Deras mål är inte att djur ska få större burar, beta mer ute eller avlivas mer humant. De vill att all djurindustri ska läggas ned så att djuren kan ”befrias”. 

Att de gillar våld antyds av att de har kopplingar både till den autonoma vänstern och till högerextremism (djurskydd ingick i nazisternas Blut und Boden-filosofi). Deras metoder innefattar bland annat mordbrand, misshandel, gravskändning och sabotage, något som Göteborgs-Posten skildrade i en prisbelönt granskning 2019. 

Men trots att våld har använts av djurrättsaktivister åtminstone sedan 1980-talet vet man ganska lite om de militanta, skriver Center mot våldbejakande extremism, CVE, i sin rapport om våldsbejakande djurrättsaktivism. God forskning saknas.

Det är symptomatiskt för hur denna typ av terror har försummats och bagatelliserats av samhället.

Det är hög tid att dessa grupper störs sönder och samman

Våldsverkarna har rentav kunnat låna glans av höga politiker. I fjol genomfördes den så kallade Rovdjursmarschen i Stockholm. Bakom den stod bland annat organisationerna Djurrätt och Hunt Saboteurs Sweden, båda definierade som våldsbejakande extremister i CVE:s rapport. Det hindrade inte att riksdagsledamöterna Jens Holm (V) och språkrörskandidaten Rebecka Le Moine (MP) var där och talade; något som tidningen Svensk Jakt var först att rapportera om.

Ett annat bevis för underlåtenheten är att det finns ett kryphål i lagen som gör att grupper kan stå vid lantbruk och demonstrera utan tillstånd, vråla och hota utan att de som bor där, eller polisen, kan lyfta ett finger. Ibland har demonstrationerna urartat i vandalisering. 

Ingenting har gjorts för att täppa till hålet. 

Efter GP:s granskning i början av 2019 pressades emellertid regeringen att se över lagarna kring olaga intrång och hemfridsbrott. Men fort går det inte. En intern utredning ska ut på remiss först denna höst, påpekar Patrik Hansson kritiskt, så lagskärpningar kan bli verklighet tidigast nästa år. ”Men det är för sent, och går för långsamt.”  

Det är lätt att förstå mjölkböndernas desperation. Men hela samhället borde oroa sig betydligt mer. Det finns de inom den radikala sfären som tycker att mord i djurrättens namn är försvarligt. En ledargestalt sa det rätt ut till GP – vilket gjorde terrorforskaren Magnus Ranstorp oroad: Det tyder på normalisering av våld, en lägre tröskel, ”en väldigt farlig utveckling”, sa han.

Mer potenta lagar måste komma på plats, inklusive högre straff för olaga hot; det skulle ge polisen bättre utredningsverktyg. Nya polisiära arbetssätt torde också behövas. I Västra Götaland har polisen använt en strategi för att uthålligt störa aktivisterna. Det ska ha fått flera aktivister att lämna Västsverige.

Det är hög tid att dessa grupper störs sönder och samman i varenda vrå av landet.