Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson måste ta ansvar för hetsen som SD sprider

Jimmie Åkesson (SD) smiter i regel undan när han konfronteras med SD-skandaler. Det måste bli ett slut på det.
Foto: SD
Björn Söder twittrade om ”den avskyvärda religionen” islam under debattprogrammet ”Sverige möts”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Richard Jomshof i ”Sverige möts”.
Foto: SVT / Skärmdump
Uppsala moské. Utsattes för brandbombsattentat och klotter på nyårsdagen 2015.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att kalla islam för ”en avskyvärd religion” är ett övertramp som SD-ledaren Jimmie Åkesson måste ta avstånd från.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ord spelar roll. De kan uppvigla enskilda att begå våldsdåd och förgifta ett helt samhällsklimat. Under Donald Trumps presidentskap ökade hatbrotten i USA markant. Hans hätska retorik skapade en resonansbotten för utfall mot minoriteter och fick sin logiska slutpunkt i stormningen av Kapitolium.

Insikten om att ordval har betydelse borde därför vara en självklarhet för varje riksdagsledamot. Men tydligen inte. Under SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts” twittrade SD-riksdagsledamoten Björn Söder entusiastiskt om sin partikollegas insats: ”Richard Jomshof pratar klarspråk om islam, som en avskyvärd religion”. Inlägget retweetades i sin tur av SD:s officiella Twitterkonto.

”En avskyvärd religion”. Det är en otroligt fientlig och svepande formulering. Så uttalar sig alltså ledande SD-företrädare om en världsreligion som hundratusentals svenskar identifierar sig med. 

Vad sänder det för signaler till alla svenska muslimer, som aldrig har bekänt sig till någon extremism, men som finner tröst i en gudstro eller bara i en muslimsk identitet? 

Söders och SD:s twittrande visar på en förbluffande brist på omdöme, respekt och medkänsla.

Och vad sänder det för signaler till rasister och högerextrema krafter, som redan avskyr muslimer, judar och andra minoriteter i vårt land? Söder är förstås medveten om att moskéer är potentiella måltavlor för högerextrema attacker både i Sverige och i andra länder. I augusti 2019 skedde en moskéattack i Norge och samma år dödades 49 människor i en terrorattack mot en moské i Christchurch i Nya Zeeland.

Söders och SD:s twittrande visar på en förbluffande brist på omdöme, respekt och medkänsla. 

Det betyder inte att alla måste tycka om religion. I ett fritt samhälle har religionskritik sin givna plats, och islam är inget undantag. Det finns mycket som kan problematiseras inom dagens islam, såsom den kommer till uttryck i många odemokratiska länder: den stränga synen på hädelse, avbildningar och bestraffningar, förbudet mot att lämna islam liksom intoleransen mot olika minoriteter och så vidare.

Närmandet till SD får aldrig innebära att hätsk retorik mot minoriteter normaliseras.

Islamkritikern Hirsi Ali är en av många som har lyft behovet av att reformera islam. Allt detta är en legitim diskussion liksom självfallet att ta kampen mot alla former av extremism i islams namn. Men Söders påhopp är inget inlägg i en sådan debatt, utan ett utslag av ren islamfientlighet.

Det är utmärkt att moderatledaren Ulf Kristersson markerar hårt mot SD:s polariserande språkbruk. Närmandet till SD får aldrig innebära att hätsk retorik mot minoriteter normaliseras.

Men det finns en annan person som också behöver bekänna färg – nämligen Jimmie Åkesson. Han brukar alltid ducka när SD-skandaler av olika slag rullas upp. Antingen ”känner han inte till” vad som har sagts eller så uppmanar han medierna att ”fråga X vad denne egentligen menade”.

Det duger inte. Jimmie Åkesson måste börja ta ansvar för sitt parti och för det hat som sprids i och kring partiet. Stå upp och säg ifrån. Det är inte svårare än så – om den politiska viljan finns.