En nöjd Åkesson med värvningen från M - Patrick Reslow. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
En nöjd Åkesson med värvningen från M - Patrick Reslow. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Åkesson förlorar på sin moderatvärvning

Publicerad

Ur politisk synvinkel är riksdagsledamotens partibyte från M till SD svårbegripligt. Men privatekonomiskt är det en glasklart god affär för Patrick Reslow. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jimmie Åkesson var glad som en speleman när han öppnade presskonferensen, trots att hans hem i Sölvesborg attackerats med bland annat ägg ett halvt dygn tidigare. 

Detta förkastliga övergrepp mot två folkvalda - Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon, som sitter i kommunfullmäktige - nämnde SD-ledaren inte. Han hade något större på hjärtat - en rekordvärvning. 

Fram klev Patrick Reslow, en av riksdagens alla anonyma ledamöter. Han sitter för Moderaterna i Malmö sedan 2010. 

"Som riksdagsledamot har jag en passion för förändring", deklarerade Reslow och efterlyste en opposition som vill välta regeringen och inte nöjer sig med nålstick.

"Utanför detta hus är det ingen som känner till vad ett tillkännagivande är", sa Reslow. Det kan han ha rätt i.

Detta förhållande ändras dock inte av att en moderat blir sverigedemokrat. Moderaterna är numera öppna för att prata med SD, det är Centerpartiet som vägrar.

Om Reslow verkligen menade allvar borde han bytt till C för att övertala Annie Lööf att ändra sin linje. 

Jimmie Åkesson och hans partikamrater gläds. Det kan vara åt en pyrrhusseger. Patrick Reslows uppsåt må vara hur rent som helst, men väljarna ser en 47-årig man vars civila yrkeslivserfarenhet är sommarjobb i vården under tre ungdomsår.

Väljarna ser också en man som i mars förlorade maktkampen i Malmömoderaterna och avgick som ordförande. Att han skulle bli toppnamn på nästa riksdagslista är föga troligt.

Reslow mest byråkratiske talaren i riksdagen

Hos SD är det lugna gatan fram till bänken i plenisalen och månadsarvodet om 63 800 kronor. Riksdagslistan är hårt toppstyrd och längtan efter att hitta ostraffade kandidater som varken gör bort sig på sociala medier eller på stan är stor.

Patrick Reslow var enligt Sveriges radios retoriska rankning den mest byråkratiske talaren i riksdagen åren 2013 och 2014. 

Med nuvarande opinionssiffror kommer många moderata riksdagsledamöter att mista sina platser. Reslows avhopp driver knappast på neråtspiralen. Anna Kinberg Batra & co har insett att Nya Moderaterna inte var världens modernaste osänkbara parti. De ligger i för att undvika isberget.

Svensson Smith från V till MP

Kinberg Batra kräver att Patrick Reslow lämnar sin riksdagsplats när han byter parti. Samtidigt hoppas hon nog att han sitter kvar.

Om Reslow ger upp sin plats, skaffar en opolitisk inkomst under det dryga året till valet - då blir det svårare att utmåla honom som en arvodesknarkande överlöpare.

Man kan diskutera hur fritt spelrum de få personvalda riksdagsledamöterna kan anses ha. Att byta parti - från V till MP som skåningen Karin Svensson Smith gjorde 2005 - är att maxa utrymmet. 

Den politiker som, likt Reslow, är vald på partimandat har bara två moraliskt rimliga alternativ - att stanna i sitt parti eller lämna sin plats. Allt annat är att sätta jaget framför väljarna. 

 

Läs även: 

Låt oss vara rädda om våra politiker 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag