Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson förlorar på sin moderatvärvning

En nöjd Åkesson med värvningen från M - Patrick Reslow. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ur politisk synvinkel är riksdagsledamotens partibyte från M till SD svårbegripligt. Men privatekonomiskt är det en glasklart god affär för Patrick Reslow. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jimmie Åkesson var glad som en speleman när han öppnade presskonferensen, trots att hans hem i Sölvesborg attackerats med bland annat ägg ett halvt dygn tidigare. 

Detta förkastliga övergrepp mot två folkvalda - Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon, som sitter i kommunfullmäktige - nämnde SD-ledaren inte. Han hade något större på hjärtat - en rekordvärvning. 

Fram klev Patrick Reslow, en av riksdagens alla anonyma ledamöter. Han sitter för Moderaterna i Malmö sedan 2010. 

"Som riksdagsledamot har jag en passion för förändring", deklarerade Reslow och efterlyste en opposition som vill välta regeringen och inte nöjer sig med nålstick.

"Utanför detta hus är det ingen som känner till vad ett tillkännagivande är", sa Reslow. Det kan han ha rätt i.

Detta förhållande ändras dock inte av att en moderat blir sverigedemokrat. Moderaterna är numera öppna för att prata med SD, det är Centerpartiet som vägrar.

Om Reslow verkligen menade allvar borde han bytt till C för att övertala Annie Lööf att ändra sin linje. 

Jimmie Åkesson och hans partikamrater gläds. Det kan vara åt en pyrrhusseger. Patrick Reslows uppsåt må vara hur rent som helst, men väljarna ser en 47-årig man vars civila yrkeslivserfarenhet är sommarjobb i vården under tre ungdomsår.

Väljarna ser också en man som i mars förlorade maktkampen i Malmömoderaterna och avgick som ordförande. Att han skulle bli toppnamn på nästa riksdagslista är föga troligt.

Reslow mest byråkratiske talaren i riksdagen

Hos SD är det lugna gatan fram till bänken i plenisalen och månadsarvodet om 63 800 kronor. Riksdagslistan är hårt toppstyrd och längtan efter att hitta ostraffade kandidater som varken gör bort sig på sociala medier eller på stan är stor.

Patrick Reslow var enligt Sveriges radios retoriska rankning den mest byråkratiske talaren i riksdagen åren 2013 och 2014. 

Med nuvarande opinionssiffror kommer många moderata riksdagsledamöter att mista sina platser. Reslows avhopp driver knappast på neråtspiralen. Anna Kinberg Batra & co har insett att Nya Moderaterna inte var världens modernaste osänkbara parti. De ligger i för att undvika isberget.

Svensson Smith från V till MP

Kinberg Batra kräver att Patrick Reslow lämnar sin riksdagsplats när han byter parti. Samtidigt hoppas hon nog att han sitter kvar.

Om Reslow ger upp sin plats, skaffar en opolitisk inkomst under det dryga året till valet - då blir det svårare att utmåla honom som en arvodesknarkande överlöpare.

Man kan diskutera hur fritt spelrum de få personvalda riksdagsledamöterna kan anses ha. Att byta parti - från V till MP som skåningen Karin Svensson Smith gjorde 2005 - är att maxa utrymmet. 

Den politiker som, likt Reslow, är vald på partimandat har bara två moraliskt rimliga alternativ - att stanna i sitt parti eller lämna sin plats. Allt annat är att sätta jaget framför väljarna. 

 

Läs även: 

Låt oss vara rädda om våra politiker