Konstruktivt sinne. Anna Kinberg Batra bör välja den väg som i grunden tycks passa hennes sinnelag: den vuxna och ansvarsfulla vägen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Konstruktivt sinne. Anna Kinberg Batra bör välja den väg som i grunden tycks passa hennes sinnelag: den vuxna och ansvarsfulla vägen.

 Foto: Anna-Karin Nilsson

AKB bör stå emot upprorsmakarna

Publicerad

Anna Kinberg Batra slits åt alla håll. Hon bör välja att med konstruktivt sinne göra upp med S.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredrik Reinfeldt måste ha svårt att greppa hur lyckosam han har varit. Han förlorade valet, men förblev personligen populär. Efter Öppna era hjärtan-talet blev han rent av älskad långt in i vänsterfästen.

Sedan drog han sig tillbaka till Täby (som har hållit hjärtat påtagligt stängt). Ett år senare befinner sig Sverige i ett krisläge.

Den otacksamma uppgiften att leda Moderaterna genom ett helt nytt landskap har fallit på Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra, som på torsdagen öppnade Moderaternas stämma i Karlstad, har många hinder att övervinna. Opinionssiffrorna är usla och partiet fortsätter att läcka till Sverigedemokraterna.

Decemberöverenskommelsen sköts sönder av ett juvenilt KD och partiledare Ebba Busch Thor tycks vilja forcera sin väg till makten till varje pris. Samma hunger finns på många håll inom Moderaterna; riksdagsledamoten Finn Bengtsson vill ha en gemensam alliansbudget redan nu i höst.

 

Från andra sidan blockskranket vädjar Socialdemokraterna om M:s hjälp att få kontroll över flyktingsituationen. Samtidigt kräver ungdomsförbundet MUF att partiet driver den öppna migrationspolitik som Reinfeldt värnade och som Kinberg Batra försökt strama åt.

Anna Kinberg Batra slits åt alla håll. Vilken väg ska hon gå?

Hon bör välja den väg som i grunden tycks passa hennes sinnelag: den vuxna och ansvarsfulla vägen.

Det vore inte ansvarsfullt att lägga en gemensam budget i år eller att börja flagga för att göra det nästa år. Maktintriger och parlamentarisk osäkerhet är inte vad landet behöver i detta läge. Det verkar Kinberg Batra inse, tack och lov. I sitt korta stämmotal gjorde hon klart att "vi är i opposition", att det innebär en svår omställning efter åtta år i regeringen, men att den måste göras. Hon talade också om vikten av att utveckla framtidens politik.

Det är rätt fokus. Reinfeldt-Schlingmann-metoden att hållningslöst "lyssna in" i stället för att leda, har nått vägs ände.

 

Men i det extraordinära läge som nu råder måste ett parti som kallar sig statsbärande kliva fram och ta regeringens utsträckta hand. Och göra det med ett konstruktivt sinne. Det är en gammal tradition som har tjänat landet väl, exempelvis när Ingvar Carlsson och Socialdemokraterna kom till regeringen Bildts hjälp under 90-talskrisen.

Om Anna Kinberg Batra en dag vill bli Sveriges statsminister bör hon redan i dag agera som om hon var mogen att ta över. Det har hon inte gjort hittills, alla gånger. Det duger inte att ständigt ge svar av typen "Det är Stefan Löfvens ansvar" eller "Jag bollar över den frågan till Stefan Löfven". Hon måste kliva fram och vara redo att göra upp om migrationspolitiken.

I det långa loppet är den sortens ansvar något som väljarna säkerligen kommer att belöna.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag