Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven bröt sitt löfte - efter bara nio dagar

LÖFTENA SKOLA EJ SVIKA. Om Löfven menar allvar med att det ska vara slut på småduttandet bör rimligen myndigheten Demos läggas ned.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är slut på småduttandet nu, lovade Stefan Löfven i sitt Järva-tal. Nio dagar senare presenterade regeringen hur duttmiljonerna mot segration ska delas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den rödgröna regeringen har argumenterat mot riktade statsbidrag till kommunerna och samtidigt inrättat en massa nya. Det leder till ökad administration med alla ansökningar som ska skrivas, eventuellt beviljas, redovisas och följas upp. 

Men en än värre följd är att många mindre kommuner som verkligen skulle behöva pengatillskottet missar det därför att de inte har en tillräckligt stor byråkrati för att hålla reda på alla bidrag.

När statsminister Stefan Löfven talade under Järva-veckan lät det som det skulle kunna bli ändring. På riktigt. Och inte minst vad det gäller insatser i "utsatta områden".

"Det har varit för mycket av tillfälliga projekt, eller satsningar som bara har riktats in på en del av problemet. Det har varit kortsiktigt, det har varit spretigt och därför också alltför ineffektivt. Det är slut på småduttandet nu", deklarerade Löfven kaxigt den 17 juni.

Nya duttar från Baylan

Nio dagar senare presenterade samordningsminister Ibrahim Baylan (S) "regeringens långsiktiga insatser mot segregation". Huvudnumret var att 32 kommuner ska få dela på 425 miljoner kronor i statliga bidrag i år och 1,35 miljarder nästa år.

För Perstorp och Filipstad handlar det om knappt sju miljoner i år. Stockholm får i runda slängar 51, Göteborg 33 och Malmö 22 miljoner kronor. Fast de måste skicka ansökningar i vederbörlig ordning till Tillväxtverket för att få något.

Kommunerna får inte pengarna i en påse för att sköta efter eget skön. Nej, det ska anges vilka åtgärder det är fråga om - som tidiga insatser för barn och unga, projekt för att stärka demokrati och civilsamhälle. Alltså ungefär samma projekt det redan pluttas med, med stöd av offentliga pengar från Arvsfonden, EU-fonder och den nya Snömos-myndigheten.

Delmos stödde Kungälvs snömos

Förlåt, Delmos ska det vara. Det ska uttydas Delegationen mot segregation, femton personer som sitter i Huddinge och delar ut - projektbidrag.

I fjol fick till exempel Kungälvs kommun 510 000 kronor för att "arbeta med kommunikation i syfte att motverka stigmatisering och missförstånd och skapa intresse, lust och nyfikenhet för att förbättra situationen i två områden med socioekonomiska utmaningar".

Linköping fick 324 000 kronor för att "främja ett intresse om odlingsverksamhet i stadsdelen Skäggetorp.

Lägg ner Delmos

I år ska Delmos fördela 53 miljoner kronor. 316 kommuner, landsting, ideella föreningar och stiftelser anmälde sitt intresse. 259 av dem har nu valts ut och fått erbjudande att söka stöd för att göra behovsanalyser och planer som i sin tur - efter nya byråkratiturer - kan leda till ännu större bidrag.

Torsdagen 5 juli talar Stefan Löfven i Almedalen. Om han vill ge någon trovärdighet åt löftet från Järva om att det är slut på småduttandet bör han åtminstone berätta att regeringen tänkte fel med Delmos och att myndigheten ska läggas ned.

Annars finns bara en sak att säga: Pilutta dig, Stefan Löfven.


Läs också: Sitt inte i Stockholm och bestäm, Löfven  

MALIN SIWE: Dags att lägga ned Allmänna arvsfonden