Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aj, det gör ont när SD tankevurpar

Richard Jomshof försvarar rätten att elda koranen, men tycker att det är rimligt att kriminalisera flaggskändning.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Ska det vara kriminellt att skända svenska flaggan? Ja, anser fyra SD-riksdagsledamöter.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson har försvarat yttrandefriheten med hetta på sistone. Men varför ska man få elda koraner, men inte svenska flaggan?
Foto: CAISA RASMUSSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD försvarar med hetta rätten att bränna koranen i yttrandefrihetens namn. Samtidigt vill partiet göra det brottsligt att bränna den svenska flaggan. Snacka om logisk kollaps.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Många har nog höjt på ögonbrynen över Sverigedemokraternas passionerade försvar av yttrandefriheten den senaste tiden. SD:are har nästan låtit som övertygade liberaler. 

Yttrandefriheten är grundbulten i demokratin, har ledande SD-företrädare upprepat. Det är viktigt att stå upp för allas rätt att uttrycka sin åsikt även om man inte håller med. ”Blir de upprörda, så elda hundra till”, sade Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande, i en DI-intervju nyligen apropå reaktionerna på Paludans koranbränning.

Jimmie Åkesson gick rentav till attack mot statsministern. Enligt SD-ledaren var det ”mycket, mycket bekymrande” att Ulf Kristersson försökte lugna känslorna i den muslimska världen i en tweet där han beskrev koranbränningen som en djupt respektlös akt.

SD står alltså upp för yttrandefriheten i ur och skur. Eller?

Nej, inte alls, visar det sig. Fyra SD-riksdagsledamöter föreslog nyligen att skändning av svenska flaggan ska kriminaliseras om det sker i syfte ”att uttrycka missaktning för Sverige och svenskarna”. 

När Jomshof konfronterades med denna motion i Aktuellt häromkvällen var det nog många tittare som greppade efter skämskudden. Jomshof hade just varnat för ett sluttande plan om man börjar villkora yttrandefriheten. Men med den blågula fanan var det annorlunda, lät han förstå, även om saken alltid kunde ”diskuteras”.

Svenska flaggan är en symbol som förenar oss alla. Därför måste den ha en särställning och stå över allt annat, förklarade en pressad Jomshof.

Tala om logisk kullerbytta. 

Sanningen är förstås att SD inte plötsligt har blivit några liberala förkämpar för yttrandefriheten. Partiet råkar bara starkt ogilla islam och islamism medan den blågula flaggan betraktas som en helig symbol bland så kallade Sverigevänner.

Det är sällan principlöshet exponeras så öppet och skamlöst. 

Låt oss hoppas att SD själva inser hur ohållbar deras position i yttrandefrihetsdebatten har blivit. Varför skulle det vara en polissak att ingripa om någon exempelvis klipper isär svenska flaggan som en del i en konstutställning eller protestaktion?

Tvärtom bör vi i Sverige slå vakt om vår långtgående yttrandefrihet. I längden är den en oerhörd styrka för vår demokrati även om priset kan vara högt kortsiktigt. Det betyder dock inte att man behöver applådera allt som sägs och görs i yttrandefrihetens namn. 

Att hänga upp en docka i en lyktstolpe är djupt stötande och att bränna koraner sårar mängder av muslimer runtom i världen. Att Ulf Kristersson har uttryckt förståelse för de känslor som Paludans tilltag väcker i den muslimska världen var framsynt. Raseriet mot Sverige hade sannolikt varit ännu mycket större utan det påpekandet. 

SD gör bäst i att bränna upp sin principlösa motion.