Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agnes Arpi: Moderata twitterspyor

"Mongo-SvD", "idiot" och "rödingar". Ingen kan ­anklaga den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali för att hålla god ton när han debatterar i de sociala medierna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

DEBATTHYFS
Roland Poirier Martinsson, ledarkolumnist på Svenska Dagbladet, är en av dem som drabbats av Balis debattstil och kallats idiot - då på ­Twitter. Poirier ­Martinsson ­svarar i sin kolumn att det är "djupt problematiskt" att Bali, medlem av rikets lagstiftande församling, "ägnar sig åt att håna demokratins aktörer". Vidare är han oroad över såväl artikelkommentarer på debatt-­sajten Newsmill som denna ledarsidas kunskap om grund-­läggande liberala idéer. Nåväl, oron är ömsesidig.

Roland Poirier ­Martinsson
anser sig påhoppad för ­åsikten att sexualitet inte bör vara ett politiskt objekt. ­Kritiken som riktats mot honom har bitvis varit häftig och till exempel Bali har gått över gränsen. Martinsson bemöter emellertid inte den självklara kritiken: varför ska de som nyss har tillåtits plats i offentligheten kliva in i garderoben igen? Och vad händer med det offentliga samtalet om vi, som Martinsson, främst väljer att bemöta låga påhopp i stil med Balis? Låt de dåliga argumenten stanna i garderoben i stället.
Hanif Bali har gjort avbön för skällsorden, med ett ­brinnande försvar för rätten att älska. Det är förstås en hedervärd ­inställning. Men han tycks ha glömt att det inte är första gången han är så illa tvungen att be om ursäkt ­efter att ha ­varit för snabb på tangenterna.
I ­februari i år twittrade han, i en dispyt med vänsterbloggaren Kawa Zolfagary: "Ett barn föddes och man slängde ­fostret och döpte efterbörden till Kawa Zolfagary". Han ångrade sig även denna gång, och erkände att det var olämpligt av en folkvald att uttrycka sig så. ­Samtidigt ­agiterade partikamraten Anton Abele mot näthat.

I maj raljerade Bali om ett möte med en "löskekvinna", det vill säga en lösaktig kvinna, som inte delade hans åsikter. Bali själv borde, som representant för ­Moderaterna, vara mindre lösaktig både med sin ilska och också sin omdömeslöshet.
Vårt ­offentliga samtal mår inte bra, hävdar ­Poirier Martinsson. Man skulle kunna säga att han gör ett ­typiskt ­tankefel med ett sådant ­påstående, för att använda hans eget begrepp. En stingslig ung-­moderats twitterspyor är inte en rättvis indikator på hur det offentliga samtalet mår, lika lite som osakliga artikel-kommentarer.

Roland Poirier Martinsson
leder Timbros medieinstitut, och förutom att vara en aktiv debattör på Newsmill är han också kolumnist i en av Sveriges största dagstidningar. Är han nedtystad? Nej. Däremot håller inte alla med honom. Hans personliga indignation som följer därav är inte en indikator på hur det offentliga samtalet mår i stort.

Hanif Bali är
den som ­förlorar mest på sina infantila utspel, och ­naturligtvis bör debatter hålla en an-ständig nivå. Roland ­Poirier ­Martinsson höjer däremot inte ribban. Det offentliga samtalet hade, om något, mått bättre av att vidgas, i stället för att vara en arena för personcentrerade gräl av de slag som både Bali och Poirier Martinsson hänger sig åt. Svenska Twitter är varken plenum i riksdagen eller en bred folkrörelse, utan en debattklubb för ett fåtal.
Hanif Bali och ­Expressens ledarsida förutsätter varandra, ­avslutar Poirier ­Martinsson. Att han själv ­verkar leva i symbios med sina belackare tycks ha gått honom förbi.