Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aftonbladets påhopp på rika svenskar stinker

Oligark. Rysslands president, Vladimir Putin, med metallmagnaten Oleg Deripaska som blev rik på att köpa statliga råvaruföretag under 90-talet. 2017 köpte Deripaska ett cypriotiskt medborgarskap.
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Ett halvt steg bakom Putin syns Jevgenij Prigozjin, även känd som ”Putins kock”. Tack vare sina kontakter med Kreml har han blivit rik på fördelaktiga, statliga cateringkontrakt – och han drev också trollfabriken Internet Research Agency i Sankt Petersburg. Prigozjin är uppsatt på EU:s sanktionslista.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Svenska miljardärer är inte bättre än ryska oligarker, enligt Aftonbladets ledarsida. Det är ett sanslöst försök att smutskasta det svenska näringslivet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

De ryska oligarkerna, vars lyxjakter och privatplan nu jagas världen över, är inte bara vrålrika. De är korrupta och har blivit rika på att ha täta band till makthavarna i Kreml. 

Originaloligarkerna gjorde sina förmögenheter under privatiseringsvågen efter Sovjets sammanbrott på 90-talet, ofta genom att med skumma metoder komma över andelar i statliga industri- och råvaruföretag. Den nya generationen kallas ibland för silovarker – en kombination av orden oligark och siloviki, som betyder person med hög position i säkerhetstjänsten, polisen eller militären. Som president Vladimir Putin, med bakgrund i KGB.

Putins gamla vänner från säkerhetstjänsten har belönats med styrelseposter i statliga företag och deras företag med lukrativa, statliga kontrakt. Så länge de gör Putin nöjd kan oligarker och silovarker plundra det ryska folket.

Det är ett faktum att oligarkernas smutsiga pengar används för att korrumpera västländer. I London har de varit välkomna att köpa både fastigheter, visum och politiker. Svenska folkrörelsebanken Swedbank misstänks ha tvättat 400 miljarder kronor åt oligarker. Vart tog pengarna vägen sen? Hamnade en del i Stockholm?

Därför är det uppseendeväckande när Aftonbladets ledarsida skriver att ”svenska miljardärer är inte bättre än ryska oligarker”. Vad nu – göder regeringen sina vänner genom guldkantade statliga kontrakt? Har S sålt ut statliga företag i utbyte mot pengar till valkampanjen, som Jeltsin gjorde på 90-talet? Vilka är skurkarna som vältrar sig i stulen lyx som grisen i skiten?

Men den som väntade sig att följa pengarna och hitta korruption blir besviken. Eller kanske lättad. För det som får Aftonbladet att hävda att Sverige nu ”föder vår egen oligarki” är att det överhuvudtaget finns några svenska miljardärer. 

Att personer som Getinges Carl Bennet och H&M:s Stefan Persson bor i Sverige bidrar nämligen till att ojämlikheten ökar. Hua! Att anledningen till att Bennets förmögenhet ökat rekordartat under de senaste åren är att Getinge, som står för en fjärdedel av världens avancerade respiratorer, under pandemin skalade upp sin produktion med 160 procent spelar ingen roll. Det är fult att gå med vinst. Även om man har försett en pandemidrabbad värld med livräddande respiratorer.

När några blir rikare blir ojämlikheten större även om ingen har fått det sämre – och därför är det med Aftonbladets bakvända logik miljardärernas fel att ”nyfödda arbetarbarn väger mindre än om de skulle födas av en mamma från den övre medelklassen”. 

I en chatt under artikeln skriver ledarskribenten Zina Al-Dawany till och med att lågutbildade kvinnor ”bokstavligen betalar år av sitt liv på grund av ojämlikheten” – eftersom de har lägre livslängd än högutbildade. Man undrar om svenska män också ”betalar med år av sitt liv” till matriarkatet, eftersom de lever kortare än kvinnor?

Att likna svenska näringslivstoppar vid oligarker är att förminska oligarkernas brott. Det är lika historielöst som osmakligt.