Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Absurt när sossarna dissar egna förslag

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att det är ”svårt och smärtsamt” att tillsätta en utredning om förändrad arbetsrätt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Arbetsrätten var den stora tvistefrågan när Januarigänget skulle träffa sin uppgörelse. C fick ner S i brygga. Foto: OLLE SPORRONG

Det är absurt att regeringen och Ylva Johansson (S) tar avstånd från sin egen utredning. Vem är det som styr Sverige?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Arbetsrätten är en hjärtefråga för socialdemokratin. Men i och med Januariavtalet rev S upp sina vallöften om ökad trygghet och gick med på att ändra Las genom ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”, som det står i överenskommelsen.

På torsdagen presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson direktiven till en utredning om detta. 

I direktiven inskärpts det åtta gånger att utredaren ska ge förslag om ”tydligt utökade undantag”. Men samtidigt måste hen väga in en massa saker, som att vi måste jobba högre upp i åren.  

Det senare talar emot en uppluckring, eftersom det snarare är äldre än yngre som riskerar att få sparken om ”sist in, först ut” försvagas. 

Det är nästan som om regeringen försöker bakbinda utredaren med förbehåll... 

Uppsägningstvister är det stora problemet

I sak pekar direktiven i rätt riktning. Turordningsreglerna är knappast det gigantiska problem som Centern gärna blåser upp det till. Redan i dag får småföretag med färre än tio anställda göra två undantag från ”sist in, först ut”. Det är utmärkt - den modellen borde skalas upp för större företag. 

Ett större problem, särskilt för mindre arbetsgivare, är svårigheten att bli av med anställda som är en belastning; personer som inte har felat grovt, men som lågintensivt förgiftar arbetsklimatet genom att jäklas med kolleger eller vägra att dra sitt lass. 

I dag kan sådana individer dra uppsägningen i långbänk, med bibehållen lön, tills Arbetsdomstolen har sagt sitt - och då får arbetsgivaren oftast rätt. 

Det är en påfrestande ordning för företag som inte har råd att köpa ut medarbetare. Så det är högst välkommet att utredaren får se över detta. Men det lär bli en utmaning. Arbetsmarknadsdepartementet inpräntar nämligen att arbetstagaren även fortsättningsvis måste ”skyddas mot godtyckliga uppsägningar och garanteras en rättssäker uppsägningsprocess”.

Lite motstridiga signaler, kan man tycka. Och motstridiga signaler utmärker även Ylva Johansson. 

Ylva Johansson: från glädje till smärta

När Januariavtalet rotts i hamn var ministern kvittrande glad i Ekots Lördagsintervju. På frågan om vad som var svårast att gå med på, vad gäller arbetsrätten, svarade hon: ”Jag väljer att se det som att jag tror att vi kan göra något bra av det här.” För ”kompromiss är ett väldigt bra ord”.

På torsdagen lät det radikalt annorlunda: ”Det är både svårt och smärtsamt, det måste jag säga”, säger ministern nu. Hon erkänner, rakt av, att hon hoppas att utredningens förslag inte kommer att genomföras. 

Vad är värst? När ministrar jublar över att få genomföra Centerpolitik låter det falskt. När de desavouerar sina egna förslag blir det absurt. Att styra Sverige innebär ju att ta ansvar. Vem tar ansvar för detta? Inte regeringen, tydligen. Och självklart inte oppositionspartierna C och L.  

Vem ska man ringa om man vill tala med kaptenen på S/S Sverige? 

 

Ledare:

Nej tack till Annie Lööfs Las-revolution