Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Absurt att kriminella inte kan vräkas

Förlegad lag. Hyreslagstiftningen har femtio år på nacken – och medger bara i undantagsfall att grovt kriminella kan vräkas, trots at de sätter skräck i grannarna.
Foto: JENS CHRISTIAN
En polis letar efter droger.
Foto: HENRIK JANSSON

Den som bedriver en spelhåla i lägenheten riskerar att bli vräkt – men den som förvarar vapen och knark, eller förbereder terrorbrott, kan bo kvar. Det är absurt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hyresgästens rätt är stark i Sverige. Det får bisarra konsekvenser när fastighetsägare inte kan vräka grovt kriminella, trots att de använder lägenheter, lokaler och källarförråd för att gömma vapen, förvara knark – eller till och med planera terrorbrott. Det visar en granskning i Dagens industri

Så länge deras grannar inte har anmält upprepade ordningsstörningar, eller de missat att betala hyran, sitter de säkert. 

Men det är rätt mycket begärt av boende att de ska våga anmäla knarklangaren i trappuppgången – som kan vara beväpnad, och mycket väl vet var de bor.

Omsorgen om de kriminella hyresgästerna går ut över deras laglydiga grannar. När en fastighet blir samlingspunkt för ett gäng blir den också en måltavla för rivaler. Det är skamligt att lagstiftningen inte värderar de boendes trygghet högre.

Det visar inte minst alla de sprängdåd – ofta i flerbostadshus – som skakat Sverige under senare år. Hittills i år har 46 detonationer skett, enligt polisen. Att inte fler dött är ren tur.

Att försöka vräka en gängkriminell med stort våldskapital – men förlora – är en mardröm för hyresvärden

För att fastighetsägaren ska kunna bli av med en kriminell hyresgäst krävs att lägenheten ”helt eller till väsentlig del” används till näringsverksamhet som är brottslig. Det fångar in bordeller, och kanske den som i stor skala säljer knark från sitt köksbord. Men om det handlar om att förvara vapen och droger är det inte självklart att domstolen går på fastighetsägarens linje.

Att försöka vräka en gängkriminell med stort våldskapital – men förlora – är en mardröm för hyresvärden. 

”Det är bara om du har ett klockrent case som det är lönt att fundera på vräkning. Skulle du förlora kan det tvärtom göra saker och ting värre”, säger Lars Andersson, som äger tio fastigheter i det utsatta området Seved i Malmö, till DI. 

”Personerna i fråga kan ju ta det som grönt ljus för att bete sig hursomhelst.”

Dessutom är fastighetsbolagens anställda inte immuna mot påtryckningar och hot från kriminella aktörer. Att vräka en person med gängkopplingar kan vara farligt. För sju år sen utsattes Victoria Parks områdeskontor på Rosengård i Malmö för tre sprängdåd. En 20-årig man dömdes för ett av dem, och han erkände att det handlade om hämnd för att hans familj skulle vräkas.

Problemen med att grovt kriminella hyresgäster tar kontroll över fastigheter är med andra ord inte nya. Organisationen Fastighetsägarna har försökt få regeringen att intressera sig för frågan, men på åtta år har ingenting hänt. En utredning utmynnade i intet.

För femtio år sen, när hyreslagen skrevs, hade Sverige inte kriminella gäng och klaner som satte skräck i hela bostadsområden. Det är hög tid att uppdatera lagstiftningen, både vad gäller bostäder och lokaler. 

Staten ska stå på grannarnas – och fastighetsägarnas – sida, inte på gängens.