Egentligen inte så glada. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin Foto: Julia Reinhart

Egentligen inte så glada. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin

 Foto: Julia Reinhart

8 skäl att tiga, MP:s språkrör

Publicerad

Åsa Romson och Gustav Fridolin kliver in i biktstolen på DN-debatt och försöker vara självkritiska. De borde aldrig ha försökt.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Här 8 exempel ur artikeln på varför Romson och Fridolin borde ha insett att tala är silver och tiga är guld.

1. "Vi miljöpartister är vana att ta ansvar."

Nej. MP har aldrig suttit i någon regering. Ingen av partiets ministrar har lett ett departement. Fridolin har kallat regeringens politik för "skit". Åsa Romson har grälat offentligt med landsbygdsministern om vargjakten. Och så vidare.


2. "Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka krafter som skulle tjäna på det."

Vilken politisk sakkunskap! Språkrören förstår att alliansen hellre skulle sitta vid makten. Många kloka väljare anser dessutom att enbart S i regeringen skulle vara betydligt bättre för Sverige.


3. "Som miljöpartister är vi stolta över (...) den feministiska och fredsinriktade utrikespolitiken.

Menar språkrören att Carl Bildt, i egenskap av utrikesminister, drev en krigsinriktad utrikespolitik? Det är i alla fall välkommet att MP (åtminstone partiets statsråd) ställer sig bakom Sveriges värdlandsavtal med Nato som ger alliansen möjlighet att ha trupp här. Det uppfattas dock som extremt krigsinriktat av MP:s utrikespolitiske talesperson Valter Mutt.


4. "Inget parti var förberett på det valresultat som blev. Inte heller vi."

Jaså? Det får stå för MP. Språkrören får träna vidare på det där med ödmjukhet. Sanningen är att efter 15,41 procent i EU-valet och dansande i fontäner drabbades man av hybris. Fridolin var totalt oförberedd på 6,89 procent i riksdagsvalet.


5. "Vi måste bygga fler bostäder."

Det är självklarheter. Vad har då den miljöpartistiske bostadsministern Mehmet Kaplan gjort åt saken under 15 månader på departementet? I princip ingenting.


6 "Regeringsansvaret ger Miljöpartiet nya insikter, kompetenser och en större politisk förmåga."

Äntligen får väljarna en förklaring till vad traineejobben egentligen innebär. En svensk regerings syfte är att ge miljöpartister politisk praktik. Därmed var det fullt logiskt att låta Alice Bah Kuhnke - som aldrig har varit politiker - praktisera som kulturminister.


7. "Vi har uppfattats som verklighetsfrånvända."

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna, och varför MP i det längsta bromsade en verklighetsanpassad flyktingpolitik.


8. Romson och Fridolin lovar att "återupprätta Sveriges humana asylpolitik så snart som möjligt."

Och där blev visst språkrören snabbt verklighetsfrånvända igen. MP har inte tagit någon som helst lärdom av flyktingkrisen: Att svensk asylpolitik inte kan skilja sig markant från EU-snittet.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag