Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

6 skäl till att rösta nej till ensamkommande-lagen

Foto: LISA MATTISSON
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Riksdagen väntas i dag fatta beslut om att ge runt 9 000 ensamkommande en ny chans att få stanna i Sverige. Det är omdömeslöst.
Foto: LISA MATTISSON och (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Riksdagens beslut att ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige är djupt omdömeslöst.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

• Ett rättsligt haveri. Sällan har Lagrådet riktat en så förödande kritik mot ett förslag: "Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas." Enligt Lagrådet strider förslaget om att låta gruppen ensamkommande stanna i Sverige mot alla rättsliga principer på området. Det är inte längre skyddsskäl som avgör om en person ska få stanna i Sverige, utan godtyckliga kriterier såsom Migrationsverkets handläggningstid. 

För att över huvud taget kvalificera sig för lagen måste man ha fått ett utvisningsbeslut. På vilket annat område skulle ledamöter i Sveriges riksdag rösta igenom en speciallag för alla som har fått avslag i en svensk domstol?

• Stötande orättvisor. Som Expressens granskning har visat har 78 procent av de runt 9 000 ensamkommande som omfattas av lagen fått sin ålder uppskriven. Lagen belönar dem som har uppgivit en felaktig ålder och som har ignorerat utvisningsbeslut. De som har sökt asyl som unga vuxna och/eller lämnat Sverige efter utvisningsbeslutet omfattas däremot inte av lagen.

Nu höjs dessutom röster för de runt 3 000 ensamkommande som har kommit till Sverige efter 24/11 2015. Varför är det ett visst datum som ska avgöra vem som har rätt att stanna och inte? undrar man med visst fog.

Men den största orättvisan gäller dem som över huvud taget inte har lyckats ta sig till hit. Familjer som flyr från krig har inte längre rätt att återförenas i Sverige på grund av söktrycket. Ändå anses det finnas utrymme att låta en utvald grupp utan skyddsskäl stanna.

• Det politiska priset. Den så kallade gymnasieamnestin är en gåva till Sverigedemokraterna. Mitt under valrörelsen skjuter såväl Socialdemokraterna som alliansen sin trovärdighet i sank. För många väljare blir det uppenbart att blocken inte klarar av att hantera migrationsfrågan på ett ansvarsfullt sätt. 

• Könsaspekten. Forskning tyder på att ett överskott av män får negativa konsekvenser för ett samhälle. Dessutom rimmar det illa med Sveriges feministiska politik att på detta sätt prioritera mäns behov framför kvinnors. Expressen har i veckan uppmärksammat de afghanska kvinnorna som blev kvar i Iran när männen lämnade. 

• Kampanjernas godtycke. Ett avgörande skäl till att riksdagen röstar igenom "gymnasieamnestin" är den utdragna kampanjen för gruppen ensamkommande. Den har bedrivits på gator och torg, på nätet och i medierna. I stället för rättsstat, likabehandling och granskande medier har vi fått en ordning där politisk aktivism avgör vem som får stanna i Sverige.

• En låtsaslösning. Lagen sägs syfta till att de ensamkommande ska ges en chans att gå färdigt sin utbildning för att sedan söka ett jobb. Men bara nio procent av de ensamkommande klarar att gå ut gymnasiet inom fyra år. Lagförslaget är därför fullt av möjligheter till förlängning av uppehållstillstånden utan någon bortre gräns. När en person har fyllt 25 år går det sedan att söka jobb och permanent uppehållstillstånd. 

Att riksdagen struntar i alla dessa invändningar är beklämmande.


Läs också: Hur många käftsmällar från Lagrådet tål Socialdemokraterna? 

Medierna måste klara det mänskligt svåra