Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16 år till med Putin – räkna med fler spionskandaler

Amerikanska soldater i Afghanistan. Enligt New York Times ska rysk underrättelsetjänst ha betalat talibaner för att attackera amerikanska och brittiska soldater i koalitionsstyrkan, sannolikt som ett sätt att försvåra för fredsprocessen.Foto: SGT. JUSTIN UPDEGRAFF / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin, kan sitta kvar till 2036 om de föreslagna grundlagsändringarna går igenom.Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryska säkerhetstjänsten har betalat talibaner för att attackera amerikanska styrkor i Afghanistan. Västvärlden gör bäst i att förbereda sig på fler provokationer.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den ryska säkerhetstjänsten GRU har i hemlighet erbjudit prispengar till talibaner och andra milismän för attacker mot koalitionsstyrkor i Afghanistan. Det avslöjade New York Times i fredags. Både amerikanska och brittiska soldater ska ha varit måltavlor. 

Agerandet innebär en farlig upptrappning: Tidigare har den afghanska regeringen anklagat Ryssland för att förse talibanerna med handeldvapen, men att uppvigla till attacker mot Nato-styrkor är en eskalation i ett redan spänt läge mellan stormakterna. Motivet är oklart – det kan röra sig om hämnd efter att amerikanska soldater dödat ryska legosoldater i Syrien, eller vara ett försök att underminera fredsprocessen för att hålla kvar USA i ett allt mer impopulärt krig.

GRU utför smutsjobbet i Putins hybridkrig mot Väst – lönnmord, kuppförsök, destabiliseringsoperationer, cyberattacker.

Ryska UD avvisar bestämt anklagelserna. I ett uttalande hälsar man att storyn ”illustrerar svagbegåvningen hos de amerikanska propagandisterna”.

Sådana förnekanden väger dock inte särskilt tungt. Kreml har lika kategoriskt förnekat att man beordrade mordförsöken på Sergej och Julia Skripal med nervgift i brittiska Salisbury – trots att gärningsmännen har identifierats som GRU-officerare. Pikant nog tillhör de samma enhet, kallad 29155, som nu står i centrum för skandalen med prispengar till talibaner. 

Enhet 29155 har bland annat kunnat kopplas till kuppförsöket i Montenegro 2016, en destabiliseringsoperation på Krim inför ockupationen 2014, och attacker mot antidopingbyrån WADA i Schweiz 2016-17. 

GRU utför smutsjobbet i Putins hybridkrig mot Väst – lönnmord, kuppförsök, destabiliseringsoperationer, cyberattacker. Tyvärr gör västvärlden bäst i att räkna med att spionkriget fortsätter framöver, för Putin står i begrepp att stärka sin makt ytterligare.

På onsdag genomförs en ”helrysk omröstning” om 14 grundlagsförändringar. Kreml har valt att inte kalla det för en folkomröstning, eftersom utfallet i så fall är bindande, och detta mest är en folkförankringscharad. Utfallet är givet, den nya konstitutionen redan tryckt och distribuerad till bokhandlarna.

Den ”helryska omröstningen” om grundlagsförändringar pågår från 25 juni till 1 juli. I förslaget ingår både att kraftigt förstärka presidentens makt, och att höja pensionerna.Foto: TASS / STANISLAV KRASILNIKOV/TASS/SIPA SIPA USA

Om förslaget går igenom nollställs räkneverket för Vladimir Putins mandatperioder, som därmed kan sitta kvar till 2036. Dessutom ges presidenten makt att själv utse premiärminister, domare i Högsta domstolen och ett antal ledamöter av överhuset. 

Men om det talas det tämligen tyst i valkampanjen. För att sockra budet till väljarna innehåller grundlagspaketet också skrivningar om att pensionerna ska inflationsjusteras och att äktenskapet endast är till för heteropar. Putin hoppas att homohat ska ge honom det han vill ha.

Att Vladimir Putin blir president på livstid är dåliga nyheter för det ryska folket, som får se sitt land lämna demokratin bakom sig. Men det är också dåliga nyheter för Sverige, som i decennier framöver kan räkna med provokationer från grannen i Öst.