Rör inte vårt snus. Foto: Emilia Olofsson
Rör inte vårt snus.  Foto: Emilia Olofsson

121220: Prilligt

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Pierre Schellekens är chef för EU-kommissionens kontor i Stockholm. Och snusare. Schellekens kommer snart att kunna rapportera hem till Bryssel om hur EU-skepsisen ökar i Sverige, om den negativa bilden av EU-byråkrater som vill detaljreglera och förbjuda "karaktäriserande smaker" i våra snusdosor.

Europasamarbetet är på många sätt en fantastisk uppfinning, men det är just den här typen av prilliga förslag som sänker den folkliga förankringen för EU. Denna exceptionella oförmåga att kunna skilja på stort och smått.

Att exportförbudet av snus kvarstår i förslaget till nytt tobaksdirektiv var väntat. Handelsminister Ewa Björlings "krigsförklaring" mot EU-kommissionen var sannerligen inte det smartaste som kommit ur hennes mun. I stället borde Sverige fortsätta att argumentera sakligt om hur snuset, i strid mot principerna på EU:s marknad, är utsatt för en skandalös diskriminering.

När snuset inte får säljas borde också andra rökfria tobaksprodukter, som tuggtobak, förbjudas. Men de multinationella cigarettjättarna - utan egna snusbolag - har lyckats med sitt intensiva lobbyarbete.

Det är ju annars ingen slump att snuslandet Sverige har lägst andel rökare i EU. Och skulle snus introduceras på den europeiska marknaden går delar av de lungcancerframkallande cigaretternas försäljning bokstavligt talat upp i rök.

Snus är ingen hälsoprodukt, men dess skadliga effekter är våldsamt överdrivna och många gånger direkt felaktiga, som att det föreligger ett direkt samband mellan snusande och hjärtinfarkt.

 

Om miljoner européer - likt svenskar - i stället snusade skulle de cigarettrelaterade dödsfallen sjunka dramatiskt. En studie från 2009 pekar på att det handlar om 272 000 färre avlidna om europeiska män generellt rökte lika lite som svenska.

Medan den svenska regeringen kämpat för snuset i Bryssel så har dess egen myndighet - Folkhälsoinstitutet i Östersund - lierat sig med EU-byråkraterna. Det var naturligtvis en triumf för kommissionären Tonio Borg att i går kunna hänvisa till Folkhälsoinstitutets antisnuslinje.

I Folkhälsoinstitutets yttrande över ett tidigare utkast till tobaksdirektivet applåderar man kommissionens ansträngningar att förbjuda smaktillsatser i snus.

Och det är klart, att när svenska kommunpolitiker - från höger till vänster - inför snusförbud för sina anställda så får också EU-kommissionen vatten på sin kvarn. Också det en oförmåga att kunna skilja på stort och smått.

 

Men sista ordet är långtifrån sagt. Sverige har i vårt anslutningsfördrag med EU rätt att behålla snuset. Vi kan helt enkelt avstå från att implementera de delar i tobaksdirektivet som påverkar snuset. Sedan får väl EU-kommissionen dra Sverige inför EU-domstolen om den vill.

Vi ska inte gå i krig, utan enbart hänvisa till vårt anslutningsfördrag, och som i den europeiska rättsordningen har en högre status än varje vettlöst tobaksdirektiv.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag