Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

121008: Arbetslinjen vann debatten

ALLIANSEN: Göran Hägglund, KD, Jan Björklund, FP, Annie Lööf, C, och Fredrik Reinfeldt, M, stod som segrare efter partiledardebatten i SVT:s "Agenda". Foto: Olle Sporrong

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Trängseln i mitten har gjort det svårt att hänga med i svensk politik under senare tid. Aldrig tidigare har vi haft så många riksdagspartier samtidigt som skillnaderna mellan partierna är mindre än någonsin. Efter förra valförlusten har Socialdemokraterna accepterat i stort sett alla alliansens skattesänkningar riktade till hushållen. Regeringen å sin sida har lyssnat på oppositionens kritik mot att den satsar för lite i kristider, och lovar nu storsatsningar på bland annat infrastruktur.

Så finns det något kvar att bråka om?

Både ja och nej. En del av de skiljelinjer som drogs upp i partiledardebatten i "Agenda" är av det fåniga slaget.

Stefan Löfvens försök att utmåla regeringen som oansvarig med statens finanser övertygar knappast någon. De fåtaliga miljarder som skiljer mellan oppositionens reformutrymme och regeringens är felräkningspengar i sammanhanget.

Det stora slaget om restaurangmomsen och ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften står inte heller i proportion till de verkliga insatserna.

Det som talar för dessa reformer är att de sannolikt ger en del extra jobb. Det som talar emot är att det är väldigt dyra jobb. Den enda rimliga linjen är därför att låta kommande utvärderingar avgöra reformernas öde.

 

Den verkliga skiljelinjen mellan blocken är i stället en annan: arbetslinjen.

Visserligen har Socialdemokraterna accepterat alla jobbskatteavdrag, men de har inte godtagit tanken bakom dem. När historien kommer att skrivas om alliansens år vid makten är det detta skifte som kommer att framhållas.

Regeringen har systematiskt stramat åt ersättningssystemen i a-kassan och sjukförsäkringen samtidigt som man kraftigt har sänkt skatten på arbete. Poängen har varit att göra det mer lönsamt att arbeta och det har gett resultat, precis som forskningen förutsäger. Trots en finanskris och en utdragen eurokris har sysselsättningen hållits uppe.

Mot detta står en socialdemokrati som vägrar erkänna dessa samband - i alla fall utåt.

Löfven, som annars gärna hänvisar till forskning, kallade det i går ett "påhitt" att arbetslösheten skulle öka om a-kassan höjs, trots att detta betraktas som ett starkt bevisat samband bland ledande nationalekonomer. Det finns i och för sig goda skäl att höja taket i a-kassan ändå under en kort inledningsperiod, men man kan inte blunda för att varje sådan höjning har ett pris.

 

Det verkligt bekymmersamma är dock Socialdemokraternas löfte om en återställare av sjukförsäkringen. Skulle det bli verklighet i kombination med en successiv satsning på att sänka skatten för personer i ersättningssystemen så har man snart rullat tillbaka arbetslinjen.

Oppositionen visar heller ingen som helst krisinsikt när det gäller de extremt höga marginalskatterna. Sverige har redan världens högsta marginalskatter, men det räcker ändå inte för rödgröna partierna som vill höja dem ännu mer.

Där finns faktiskt en viktig konfliktlinje mellan blocken. Vi har en regering med en bärande idé för sin politik. Man kan anklaga den för att vara alldeles för endimensionell, men en idé är trots allt bättre än ingen.

Stefan Löfven har svårt att förklara vad det är han vill med Sverige och jobben. Han pratar i svävande ordalag om innovationer och nya produkter, men det är trots allt inte politikens uppgift att ordna den saken. Ser man till skuggbudgeten är det dessutom väldigt lite där som matchar de många orden om ökad konkurrenskraft för företagen.

 

På ett område har dock regeringen lämnat i stort sett walkover, och det gäller den heta frågan om vinster i välfärden.

Löfven har insett frågans sprängkraft och har av allt att döma ägnat mycket tankemöda åt att försöka hitta en vettig reglering av vinstintresset i skola, vård och omsorg. Sista ronden i söndagens debatt gick tveklöst till oppositionen.

Kristdemokraterna och Centern har drabbats av ideologiskt tunnelseende i en fråga som mycket väl kan kosta krispartierna deras riksdagsplatser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!