Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

120908: USA behöver Barack Obama

BLICKAR FRAMÅT. I sitt tal på demokraternas konvent i går manade Barack Obama folket att blicka framåt. Trots hög arbetslöshet, galopperande statsskuld och låg tillväxt har den sittande presidenten gjort ett fullt acceptabelt jobb.
Foto: Eric Thayer/Reuters

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

LIBERAL120908

I sitt tal på demokraternas konvent i North Carolina i torsdags natt talade Barack Obama till de besvikna. Han förklarade att det hopp han talade om 2008 inte handlade om någon "blind optimism", utan om det hopp som krävs för att man ska orka gå vidare när det är som svårast. Andemeningen var att USA nu har tagit de första stegen i rätt riktning men bara befinner sig i början på den långa och svåra vägen mot sina drömmars mål. Och att ett val av Mitt Romney skulle innebära att man i stället gick baklänges in på den gamla, katastrofala vägen. Slagordet för återvalskampanjen är "forward".

Det är lätt att förstå varför president Obama vill fästa väljarnas blickar mot fjärran. Nuet presidenten förfogar över ser inte särskilt bra ut. Arbetslösheten är högre än när han tillträdde, statsskulden större och tillväxten går långsamt. Men bortom all valtaktik har Obamas kampanj rätt när den säger att det kunde ha varit mycket värre.

Det USA president Obama tog över var raskt på väg in i en depression. Presidentens resoluta agerande under finanskrisen hindrade mardrömmen från att bli verklighet. Den slöa ekonomiska återhämtningen därefter berodde till stor del på efter­verkningarna av bolånebubblan och den kan Obama knappast lastas för.

President Clinton gjorde det hittills bästa demokratiska inlägget i den ekonomiska debatten när han i sitt lysande konventstal sammanfattade republikanernas kritik: "Vi lämnade honom en fruktansvärd röra. Han har inte städat upp fort nog så sparka honom och ge oss tillbaka makten".

Obama hade visserligen kunnat städa snabbare och bättre. Alldeles för mycket av pengarna i de omfattande stimulanspaketen, med stöd till bland annat miljöteknik, slösades bort. Budgetunder­skottet har tillåtits att svälla. De senaste fyra skakiga åren hade visserligen varit en usel tidpunkt för kraftiga besparingar - sådana hade verkligen kunnat köra ekonomin i botten - men Obama borde åtminstone ha upprättat en plan för framtiden. I stället stod han inte ens upp för sin egen kommissions vettiga förslag för att minska statsskulden.

Men med tanke på hur dåligt skick ekonomin var i när Obama tillträdde, och hur omöjliga kongress­ledamöterna från det havererade republikanska partiet har varit att samarbeta med, har presidenten gjort ett fullt acceptabelt jobb.

Framförallt finns det ingenting som talar för att Mitt Romney skulle göra det bättre. Republikanernas konvent gav inga nya ledtrådar i frågan om vem han egentligen är och vad han vill uppnå. Kandidaten framstår fortfarande mest som en klipsk miljardär som vill bli president för att han kan.

Det vore olyckligt om han fick makten över USA, just som landet börjat hamna på rätt köl igen.