Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

120530 Farligt slöseri med förtroende

TVå SIDOR. Azerbajdzjan visade upp sin bästa sida under Eurovision song contest i lördags. Men regimen får hård kritik av Amnesty. Före detta toppmoderaten Göran Lindblad jobbar som lobbyist åt "The European Azerbaijan Society", som har starka kopplingar till diktaturen. Foto: Scanpix

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I Grekland ser folket med total misstro på sina korrumperade, guldtäljande politiker. Det är ett viktigt skäl till att landet inte lyckas hantera krisen förnuftigt.

Annat är det i Sverige; när politiker talar om "stålbad" och "svångrem" litar folket, i förbluffande hög grad, på att de är hederliga, pålitliga figurer.

Detta förtroendekapital är guld värt. Det får inte tas för givet. Men politikerklassen slösar på olika sätt bort det.

I går avslöjade Expressen att moderaten Göran Lindblad har en ny karriär som indirekt konsult åt skurkregimen i Azerbaijan. Lindblad, som äntrade riksdagen 1996 och åkte ut 2010, var ingen vanlig bänknötare.

Han var ordförande i riksdagens delegation i Europarådet, som jobbar för demokrati och mänskliga rättigheter. Han var vice ordförande i rådet, samt dess rapportör om kommunismens brott. Han höll fina demokratital runtom i Europa.

 

Men sedan årsskiftet 2010/2011 arbetar Göran Lindblad för TEAS, The European Azerbaijan Society, en lobbygrupp med säte i Bryssel. Den vill framstå som självständig, men har helt uppenbart nära kopplingar till regimen.

Lindblad är tandläkare, men det var inte därför TEAS headhuntade honom. Han var intressant på grund av de kontakter och insidekunskaper han vann under tiden i Europarådet. För Expressen erkänner han att han nu lobbar mot bland annat forna kolleger i Europarådet.

Som om inte detta groteska utnyttjande av förtroendekapital vore nog, kör Lindblad in de pengar han får av TEAS i sin tandläkarpraktik.

På så sätt kan han fortsätta att njuta av riksdagens inkomstgaranti. I fjol fick Göran Lindblad 518 199 kronor av skattebetalarna.

 

Han har dock inte brutit mot några formella regler. I Sverige finns ingen karantäntid som hindrar politiker att slå mynt av färska erfarenheter och kunskaper från sin tid i politiken. Och det är tillåtet att plöja in pengarna i ett bolag, och på så sätt behålla garantipensionen.

Moderaternas gruppledare, Anna Kinberg Batra, säger strängt att Lindblads uppdrag av allt att döma "strider mot våra värderingar" och att inkomstgarantin minsann är en "omställningsförsäkring".

Det sistnämnda är struntprat; inkomstgarantin är en tokgenerös lyx som kan avnjutas i decennier.

Men oavsett reglerna, finns det ingenting som hindrar partier från att agera mot medlemmar som uppför sig oetiskt. Det borde de göra. Moderaterna borde rimligen utesluta medlemmar som uppför sig i strid med partiets värderingar.

 

Samma sak med andra partier.

Det finns gott om socialdemokratiska höjdare som har "bytt lag" på ett stötande sätt. Björn Rosengren hade som näringsminister full insyn i Telia Sonera och värvades till konkurrenten Tele 2 som "dörröppnare", 2002.

Partierna måste visa mer moraliskt gry. Politikerklassen får inte framstå som principlös och gniden.

Och reglerna för fallskärmar och sidbyte måste bli anständiga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!