Finns det något tak för Löfvens framgångar i opinionen? Det är nog många som ställer sig den frågan efter gårdagens Sifomätning som visar att Socialdemokraterna nu är uppe i 36,8 procent. På tre månader har S gjort en historiskt snabb återhämtning.
Det finns förstås mycket luft i de siffrorna. Stefan Löfven har varit så sparsam med sina framträdanden att han liknats vid politikens Greta Garbo. Kanske säger opinionsläget därför mer om väljarnas syn på alliansen. Fredrik Reinfeldt och hans ministrar förmår inte entusiasmera väljarkåren längre. Bilden av en trött och passiv regering har satt sig, och den vårproposition som läggs i dag lär knappast ändra på det intrycket.
Försiktighet har blivit ledstjärnan, både när det gäller finanserna och reformagendan. Ett tydligt exempel på det är frågan om sänkta ingångslöner. Visserligen bestäms lönerna av parterna på arbetsmarknaden, men våra politiker kan förstås ha en åsikt. Och i rollen som arbetsgivare i kommunerna skulle man kunna driva frågan, precis som FP-ledaren Jan Björklund har propagerat för.
Finansminister Anders Borg har tidigare resonerat i liknande banor. De svenska ingångslönerna ligger i topp i den industrialiserade världen. Det skapar höga trösklar på arbetsmarknaden för svaga grupper som ungdomar, lågutbildade och utrikesfödda. Menar man allvar med kampen mot ungdomsarbetslösheten går det därför inte att blunda för den frågan.
Men nyligen satte Reinfeldt stopp för nytänkandet. "I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem", slog han fast (DN 4/4). Därmed plattade han inte bara till sina allianskollegor, utan strök också en möjlig blockskiljande fråga från den politiska dagordningen. Och det var förmodligen det senare som var syftet. Den övertaktiske Reinfeldt är livrädd för att hamna i en debatt om sänkta löner.
Det borde han inte vara. Enligt en mätning i gårdagens Dagens Nyheter är sex av tio svenskar positiva till förslaget om sänkta ungdomslöner. Det är ett intressant utfall med tanke på hur negativ mediedebatten har varit. Näringsminister Annie Lööfs lön har ställts mot vårdbiträdeslöner, som om det vore den relevanta jämförelsen. Valet för en ungdom utan giltiga betyg står knappast mellan näringsdepartementet och ett låglönejobb, utan mellan ett möjligt jobb och socialbidrag.
Om Socialdemokraterna är smarta tar de över frågan. Som fackbas för IF Metall drev Stefan Löfven igenom särskilda ungdomsanställningar för unga under 25 år. Ungdomar garanteras en lön på minst 75 procent av lägstalönen och får utbildning under tiden.
Hittills har Löfven inte velat gå vidare på den vägen, men det vore onekligen ironiskt om alliansen plötsligt såg sig förbisprungen i en fråga som FP och C drivit.
Reinfeldt har fortfarande tid att tänka om. Det är farligt att bli för försiktig och övertaktisk. Väljarna visar att de förväntar sig mer.