120316: Sluta slacka, packa macka

Kommissarie Späck.
Foto: Alexandra Aristarhova

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När organisationer gör ett dåligt jobb, oavsett om det är privata företag eller offentliga verksamheter, beror det ofta på att de anställda sysslar med annat än själva kärnverksam­heten. Till slut blir det krismöten. Hur ska vi bli bättre på att nå målen? Svaret från såväl mellanchefer som fotfolk blir att för att de ska orka göra vad de ska, måste de göra vad de inte måste, som att äta frukost på jobbet.

Polismästaren i Västmanland meddelade i tisdags att det är slut med att handla frukostmat och tillaga den på arbetstid. Lars Hallberg förklarade i VLT att han reagerade på lång­frukostarna när han tillträdde för fyra år sedan, men under­lydande chefer har inte gjort något åt saken - så till sist gjorde han det själv.

"Det är hela proceduren jag är emot. Att först åka och handla, och sedan ställa sig och fixa i ordning allt ,  koka ägg, skära tomater etcetera. Det blir många arbetstimmar på ett år", konstaterade länspolismästare Hallberg.

De anonyma ordningspoliser VLT talat med är upprörda. En förklarar att shoppingen på arbetstid är en brottspreventiv åtgärd, rånare och snattare törs inte slå till då. Någon framhåller att polisen är underbemannad och inte hinner med, men att frukosten ska fredas för att "det var det enda vi hade kvar".

I VLT.se:s kommentarsfält tyckte många att polisen gott kunde ha mötesfrukost, men med medhavd skaffning. Poliser invände att de inte alltid hinner frukostera i fred, de kan tvingas ut på larm.

Folk från andra branscher tjöt i kors att de också måste bryta sina raster, som ofta är obetalda, för att ta itu med akuta problem.


Allas vår polisprofessor Leif GW Persson förklarade att poliserna är "så in i helvete bortskämda" att det "inte är konstigt att brottsligheten ser ut som den gör".

Polisens uppklarningssiffror är inte imponerande. Och i skolan sjunker elevernas kunskapsnivå ständigt. Vad gör då skolorna för att eleverna ska lära sig mera? Allt fler lägger pengar på att servera avgiftsfri, eller väldigt billig, frukost. Tanken är den samma som hos Västerås­poliserna - mätt och nöjd blir man mer effektiv.


Unga Örnar, SSU och Aftonbladets ledarsida kräver skolfrukost åt alla så att fattiga barn får den mat som inte finns hemma och långpendlande får krubba på vettig tid. Men en av de få utvärderingar som gjorts visar att det inte funkar så.

Karolina Petersson och Magnus Leyton kollade vad som hände på en gymnasieskola med 1 500 elever i Göteborg. Bara 300 åt frukost där. Åt och åt, förresten, några högg bara kaffe. De flesta bodde nära skolan och nästan alla hade fyllda skafferier hemma. Att käka i skolan var mest en social grej och ett utslag av lättja, man slapp fixa själv.

Fria frukostar löser varken polisens eller skolans problem. Huvuduppgiften är brottsbekämpning respektive undervisning. Då ska såväl gamla som nya resurser läggas på det, och inte ätas upp av sidoprojekt.