Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

120315: Sanningen måste fram

Tolgfors.Foto: Roger Vikström

Enligt Sten Tolgfors är historien om vapenfabriken i Saudi-arabien en berättelse om en myndighet som gick över gränsen, och bakom ryggar. Frågan om när han själv fick kännedom om det bulvanföretag som skulle hjälpa saudierna har han svajat kring.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Grundbudskapet har varit att FOI förde honom bakom ljuset. Han hoppades kanske att han skulle klara sig undan med det. Men så i går gick två tidigare chefer på myndigheten ut i olika medier och dömde ut hans påståenden. Det var förstås också partsinlagor. Men FOI-chefernas version låter betydligt mer trovärdig.

Den tidigare tillförordnade generaldirektören Jan Erik Rendahl, som slöt avtalet om fabriken, förklarade i går i Ekot att det är "absolut otänkbart" att FOI skulle ha inlett ett så känsligt projekt utan regeringens godkännande. Och av dokumenten som Ekot har publicerat framgår att Försvarsdepartementet blev väl underrättat om företaget SSTI:s existens på ett tidigt stadium. Att informationen inte skulle ha nått högsta ort verkar extremt osannolikt.

 

Efter förra veckans slirande är det svårt att tro något Tolgfors och regeringen säger i ärendet. Om förtroendet ska kunna återskapas måste alla papper upp på bordet. Men det verkar Socialdemokraterna inte vara intresserade av. Sven-Erik Österberg tvekar om att ge Saudi-affären förtur i konstitutionsutskottet, med hänvisningar till formalia han knappast skulle rabbla om skandalen gällde något annat.

Här har Socialdemokraterna ett stort ansvar.

Det var en S-regering som 2005 slöt det avtal med Saudiarabien som öppnade för ett skamligt närgånget samarbete, där FOI gavs en viktig roll. Detta är ingen ursäkt för regeringens sjabbel - dock får man vara tacksam för att både departementet och FOI tycks ha närmat sig Saudi motvilligt. Men saudiernas krav hade täckning i avtalet, som speglar Sveriges ambition att gynna vapenindustrin till nästan varje pris. Utan att de sambanden klargörs blir debatten ytlig.

Den saudiska härvan måste redas upp, men om inte också dess orsaker angrips är inte mycket vunnet. Exportkontroll-rådet måste få verklig insyn i vapenhandeln, genom mildrade sekretesskrav. Så länge de folkvalda ledamöterna inte får berätta för något för någon kan de lika gärna ersättas med dockor. Redovisningen av vapenaffärerna måste bli mer öppen.

 

Saudiskandalen ger god anledning att skynda på den vapenexportutredning som riksdagen beställde redan för nio månader sedan. Den bör tillsättas omedelbart, så att vi får ett stringent regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer.

Från vapenindustrikramarna hörs nu en välkänd gammal klagovisa. De säger att industrin kommer att gå under om vapenexporten blir mer öppen och diktaturerna försvinner från kundlistan.

Till dem borde budskapet för en gångs skull göras tydligt: Sverige ska inte ha en så stor vapenindustri att försäljning till avskyvärda, men rika, regimer blir nödvändig och lockar alla inblandade att mörka.