111017: Pressad frihet, oljig Carl Bildt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Enligt den svenska ambassaden i Addis Abeba kan rättegången mot journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye komma att inledas redan i dag. Svenskarna åtalas bland annat för understödjande av terrororganisation och olaglig inresa i Etiopien. De erkänner den olagliga inresan men inte terrorstödet - kruxet är att de reste in i landet tillsammans med separatistgerillan ONLF.
Människorättsorganisationen Freedom House rankar världens länder utifrån politiska och medborgerliga fri- och rättigheter. Lågt är bra; Sverige och andra utvecklade demokratier har värdet 1.0. De mest ofria länderna - Eritrea, Burma, Nordkorea - har 7.0. Etiopen har 5.0 och rankas exempelvis som ofriare än Haiti, Nigera och Pakistan.
Freedom House skriver att Etiopiens regering, under premiärminister Meles Zenawi, som har styrt landet i 20 år, ströp friheten inför valen 2010: "Medlemmar av den politiska oppositionen arresterades och nya antiterrorlagar gav regeringen stort utrymme att slå ned på vad man betraktade som motståndare."
Det är med andra ord ingen excentrisk idé av journalister att resa till Etiopien för undersöka övergrepp mot mänskliga rättigheter, eller det famösa bolaget Lundin Petroleums verksamhet i Ogadenprovinsen, som är förbjudet område för journalister. Tvärtom; att undersöka misstänkta missförhållanden och övergrepp som mäktiga intressen kan försöka dölja, är en demokratisk insats av ädlaste valör.
När Johan Persson och Martin Schibbye greps borde Sveriges regering följaktligen ha stått upp för press- och yttrandefrihet. I stället sade utrikesminister Carl Bildt (M): "Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till".

Det är ett närmast obscent uttalande. Bildts svala patos för pressfriheten förstärktes ytterligare när han intervjuades av Skavlan, och inte brydde sig om att distingera mellan de fängslade journalisterna och svenskar som sitter fängslade på andra håll i världen, dömda för allehanda brott. Sina varma känslor för Lundin Oil illustrerade han med en lovsång till företagets oljeutvinning i Norge. Företagets närvaro i Etiopien förnekade han på ett sätt som han senare, och vingligt, fick retirera ifrån. Dessutom förnekade Bildt att han skulle kunna drabbas av intressekonflikter, givet hans gamla bindning till Lundin Oil. Men den självdiagnosen är faktiskt ingenting värd; Bildt tycks ju vara konstitutionellt oförmögen att se mänskliga svagheter hos sig själv.
Nåväl; det behövs inget Lundin Petroleum för att Carl Bildt ska uppträda raljant när det gäller fängslade journalister. Den attityden har han uppvisat även i fallet med Dawit Isaak, som har suttit fängslad i mer än tio år. Utrikesministerns supportrar hävdar att hans retorik inte hindrar att han driver på ärendena professionellt. Men driver han dem med det där lilla extra som personligt patos kan ge?
"Det behövs inget Lundin för att Bildt ska vara raljant.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag