Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100523: Nya KS - sjukt dyrt

Så här ska det nya Karolinska sjukhuset se ut.
Foto: White Arkitekter

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stockholm ska få ett nytt storsjukhus, Nya Karolinska sjukhuset, NKS. Det är mycket välkommet. I december 2015 ska de första patienterna kunna få vård på vad som också är Sveriges dyraste sjukhusbygge någonsin. Notan slutar på 14,5 miljarder kronor enligt den borgerliga landstingsledningen. Den rödgröna oppositionen med Ilija Batljan (S) varnar för att priset kan bli 21 miljarder.

 Ett konsortium med Skanska i spetsen ska bygga och driva sjukhuset under 25 år. Landstinget ägnar sig alltså åt ett slags hyrköp, på engelska kallas det public private partnership, PPP och i Sverige har det översatts till offentlig privat samverkan, OPS.

 Men 14,5 miljarder räcker förstås inte -  inklusive drift och skötsel blir summan 52 miljarder fram till 2040, säger alliansen. 

 Ilija Batljan räknar dock med 69 miljarder kronor. Skattebetalarna riskerar alltså att betala 17 miljarder för mycket.


Det finns skäl att stämma in  i Ilija Batljans och de rödgrönas stenhårda kritik mot hur det moderata landstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd hanterat upphandlingen och finansieringen av bygget. Batljans beskrivning  av OPS-avtalet som blev till ett PBO-avtal, "Privat blåsning av det offentliga", är träffande.

 Sanningen är ju att ingen vet hur många miljarder stockholmarna i onödan måste betala för det nya och välbehövliga sjukhuset. Det fanns nämligen bara en enda anbudsgivare. Konkurrensen var bortblåst. Detta trots att landstinget bestämt att det skulle finnas minst tre tävlande konsortier.

 Här borde Catharina Elmsäter-Svärd förstås  ha stoppat processen och gjort om hela upphandlingen. Hon kunde ha styckat upp detta jättebygge i mindre bitar. Hon kunde ha övergett  OPS-varianten och låtit landstinget lånefinansiera till en betydligt lägre kostnad.

 Men det moderata landstingsrådet struntade  i att bara Skanska satt där på andra sidan förhandlingsbordet. "Kravet på förväntad konkurrens" hade nämligen "uppnåtts" som det heter  i Catharina Elmsäter-Svärds beslutsmotivering. Sicket struntprat.


Någon liknande moderat nonchalans mot skattebetalarna har inte skådats i Stockholms läns landsting sedan Ralph Ledéls tid. Han drev landstinget med miljardunderskott i en bisarr protest  mot det ekonomiska  utjämningssystemet.

 Borgerliga -  och  i synnerhet moderata -  landstingspolitiker i Stockholm bör i valrörelsen därför  göra allt för att undvika att tala om hur ansvarsfullt de hanterar skattebetalarnas pengar.

 Dessutom är den här sortens OPS-konstruktioner en dyr politisk modefluga. 

 Stat, kommun och landsting har fantastiska kreditbetyg och kan låna billigt. Argumentet att OPS gör att projekten blir klara i tid är en dålig ursäkt för dålig upphandling. 

 Om en vanlig enkel villaägare kan skriva in förseningsklausuler i kontrakten med hantverkarna borde giganten Stockholms läns landsting klara av sådant. Annars får man upphandla även den tjänsten. I verklig konkurrens.