100328: Politiker ska hållas borta från public service

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Sveriges Radio har lanserat en ny sajt. Det borde de inte ha gjort, tycker en del kritiker. Genom att ha en bra hemsida konkurrerar man med kommersiella aktörer. Och det är inte public services uppdrag, heter det. Inställningen att tv-n och radion i allmänhetens tjänst inte ska få agera på de plattformar där publiken finns är märklig.
I dag är till exempel radions podsändningar mäkta populära, liksom SVT Play. Detta ger möjlighet att se och höra programmen när man själv vill. En självklar service i dag när tablåerna blir allt mindre viktiga och mediekonsumenterna kräver att kunna ta del av utbudet när som helst på dygnet.
Ungdomar ser i dag datorn som sin "tv". Den gamla burken, numera oftast platt, kallar de för "teveteve". Likadant med radion.
Lika naturligt som det är att knäppa på radioapparaten, lika naturligt är det i dag att gå in på nätet och välja vilket program man vill lyssna på. Kritikernas argumentation, att public service ska hålla sig till sina gamla plattformar för att inte störa marknaden, haltar.
Redan i dag konkurrerar ju public service med kommersiella aktörer. Att det med internetsatsningar blir delvis nya företag som tvingas fajtas om publiken med public service-bolagen, till exempel nyhetssajter på nätet, är något som man helt enkelt måste tugga i sig.
Fortfarande tävlar man bara om publiken. Annonsörerna har de kommersiella medieföretagen för sig själva.

Självklart kan det vara problematiskt om public service börjar gå utanför sitt uppdrag, men hittills finns få exempel på detta. EU-kommissionen har dock inte kunnat hålla fingrarna borta och beslutade i somras om riktlinjer för finansiering av public service-medier.
En särskild prövning ska göras före nysatsningar, till exempel på nätet. Nyttan för publiken och samhällsvärdet ska då ställas mot eventuella negativa konsekvenser för marknaden. Regeringen håller redan på att implementera EU-reglerna och enligt förslaget ska den nya myndigheten för radio och tv bedöma planerna inom public service.

I bland annat Storbritannien har detta ämne vållat het debatt och BBC har tvingats skrota flera nätsatsningar.
Det är självklart bra att man håller ett öga på public service, men att försöka sätta hämsko på utvecklingen på nätet är bara dumt.
Betydligt mer problematisk är i så fall den fortsatta politiseringen av public service-styrelserna.
Särskilt anmärkningsvärt är att Lars Leijonborg, i förrgår minister, nu ska bli ordförande för UR.
Politikerna måste hållas på en armlängds avstånd från medierna i allmänhetens tjänst.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag