Göran Hägglund utbrast: Förbjud förbuden!" Men om man fnyser åt ideologi och värdegrundad opinionsbildning bör man lämna politiken och starta dansband. Foto: Anna Hållams
Göran Hägglund utbrast: Förbjud förbuden!" Men om man fnyser åt ideologi och värdegrundad opinionsbildning bör man lämna politiken och starta dansband. Foto: Anna Hållams

100130: KD utan kompass

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Göran Hägglund nämnde inte köksbord en enda gång under sitt tal i går i Jönköping, där Kristdemokraterna firar "kommundagar". Inte en enda gång.
Tråkmåns.
Men han gav några kängor åt sina kära fiender, vänsterradikalerna. Bråket i höstas betraktas uppenbarligen som KD:s sammetsrevolution, internt. Det var "då Kristdemokraterna tog sig ton. Det var då vi sa ifrån. Det var då vi gav röst. Vi gav röst åt dem som lever i en verklighet där allt inte är ideologi."
Hägglund kritiserade också vänsterns vilja att pracka på människor sina värderingar. Och så utbrast han: "Förbjud förbuden!"
Detta är en märklig och äventyrlig retorik. Om man fnyser åt ideologi, värdegrundad opinionsbildning och lagstiftningsarbete - då kanske man faktiskt bör lämna partipolitiken och starta ett dansband.

Politik utan ideologi, värderingar och lagstiftning är ju ingen politik alls. Det är ett vakuum. Och Kristdemokraterna befinner sig, av partiledarens tal att döma, i ett vakuum.
Det bjöds lite ditt och lite datt, utan kraft och riktning. Hurra för vårdnadsbidraget. Vårdköer är inte bra. Sossar är dumma. Skatter är onda. Ohly är knäpp. Marknadsekonomi är vackert. Ekonomism är fult. Kvotering är vedervärdigt.
Det är svårt att se vilka slagkraftiga idéer KD ska kunna vinna röster på i valet. De lovar pensionärerna skattesänkningar. Men det gör Moderaterna också. För övrigt kommer alla partier att fokusera på det växande äldresegmentet.
Sjukvård är ett huvudnummer för socialministerns parti, förstås. Men en valvinnare? Knappast. Sjukvård är komplicerat, det finns ingen lätthanterlig "betyg eller inte betyg"-konflikt just nu och brukarna är ganska nöjda.

I avsaknad av en folklig fråga à la fastighetsskatten måste Kristdemokraterna erbjuda något annat - en hållning som inger väljarna förtroende. Men vilken? I sitt tal utropade Hägglund att den utredning om sjukvård för asylsökande, gömda och papperslösa som har tillsatts aldrig hade blivit verklighet "om inte Kristdemokraterna hade suttit i regeringen!"
Och, visst, det är ett utmärkt initiativ. Det visar KD från dess bästa sida, den som är förankrad i medkännande kristen etik. Förankrad i värderingar, kort sagt. Kan KD kliva fram som det moraliska korrektivet i alliansen? Nej, knappast. Partiet är ju inne på köksbordskonservatism, som är mer grälsjuk än moralisk.

Exakt hur stora problem KD har med kompassen kunde man ana i går när kända partiföreträdare sa de mest obehagliga saker om burka och niqab.
"Ohygieniskt och äckligt!" sade Annelie Enochson.
"Att vara maskerad på tunnelbanan, vi vet ju inte vem som finns under den där burkan," sade Ingemar Vänerlöv, som tydligen tror att stockholmare regelmässigt avkräver varandra legitimation i kollektivtrafiken.
Mycket dystert. Och så är det, på det hela taget. Mycket dystert för KD.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag