Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

100 sprängningar - men trevlig helg, Stefan Löfven

Det har skett 100 sprängningar i Sverige hittills i år. Det är en hisnande siffra. Här är det en nattklubb i Malmö som utsattes för sprängattentat i juni.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven (S) måste prioritera kampen mot de kriminella nätverken. Varje gång en sprängladdning detonerar signalerar det att staten tappar mark.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen mot ett bostadshus i Linköping i juni var en av de kraftigaste de senaste 20 åren. Ett 20-tal personer skadades, och sprängkraften var så stor att en hiss rubbades ur sitt läge.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera gånger i veckan vaknar svenskarna till nyheten att det har sprängts, inatt igen. Kriminella nätverk är ett samhällshot.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Kraftig detonation i Malmö”. En sprängladdning exploderade vid tvåtiden i centrala Malmö. Ingen människa skadades.

”Misstänkt sprängning vid lägenhet i Växjö”. Flera balkonger skadades vid en explosion i ett flerbostadshus i Araby.

”Explosion i Landvetter – bil demolerad”. Flera bilar och en intilliggande byggnad skadades i en explosion under natten till fredagen. 

”Nära 30 sprängningar på bara två månader”. Hittills i år har det skett mer än dubbelt så många sprängningar som under förra året, och kurvan pekar brant uppåt.

Alla exempel är hämtade från TT-telegram som skickades ut under fredagsmorgonen. Tre sprängningar på en natt – och det är inte ens unikt. Senast hände det för ett par veckor sedan, när det smällde på tre olika platser i Stockholms län.

Det verkar som att vi har vant oss. Sprängningarna blir ofta notiser, om ingen blivit skadad. Det här är inget undantagstillstånd – det är det nya normala. Och det kommer att eskalera om ingenting görs.

Fredagens mest olycksbådande rubrik var: ”Nya oron: Stora bomber vid sprängdåd”

Bomberna blir mer avancerade

Polisen varnar för att de kriminella nätverken har börjat använda allt kraftigare och mer avancerade bomber. Det handlar inte bara om handgranater, utan också om bomber gömda i termosar och kraftiga sprängladdningar med fjärrutlösare. Det sistnämnda är särskilt oroande, eftersom gärningsmannen inte behöver befinna sig i närheten när den detonerar. Då kan man använda bomber med ännu större sprängkraft.

Explosionen mot ett bostadshus i Linköping den sjunde juni var en av de kraftigaste de senaste 20 åren. Ett 20-tal personer skadades, och sprängkraften var så stor att en hiss rubbades ur sitt läge. Att återställa de två husen beräknas kosta 65 miljoner. 

Det är ett mirakel att ingen har dött i sprängningarna i år. Åtminstone inte ännu.

Sedan januari har 100 sprängningar rapporterats i Sverige, och därtill kommer 76 fall där misstänkta bomber inte har hunnit detonera innan polisens bombskydd tagit hand om dem. Inget annat utvecklat land har drabbats av en sådan epidemi av explosioner. Sverige står ensamt. 

Gängkriminaliteten måste stoppas

Tröskeln för att använda våld blir allt lägre inom de kriminella nätverken. Det varnar polisen för i den lägesbild om organiserad brottslighet som Nationellt underrättelsecentrum presenterade nyligen. Våldet blir både vanligare och grövre, och gärningsmännen yngre. Både sprängningar och skjutningar ökar, vilket tros vara kopplat till narkotikahandeln.

Gängkriminaliteten är systemhotande. Sprängningarna lämnar inte bara efter sig krossat glas, bråte och damm. De lämnar efter sig chockade grannar och en förlamande känsla av att staten har tappat kontrollen. En tystnadskultur breder ut sig över svenska städer, när färre vågar vittna av rädsla för gängens vedergällningar.

Ingen fråga kan vara viktigare just nu.