090601: Skolplikten måste gälla

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Nyamko Sabuni och Jan Björklund krävde i går på DN-Debatt att skollagen skärps: alla elever ska delta i idrotts- och sexualundervisningen. Man ska inte längre kunna slippa av religiösa eller kulturella skäl.
Utspelet ger en känsla av dejá vu. Och visst har de båda ministrarna tidigare framfört samma krav på samma debattsida. Men sedan Kd givit upp sitt motstånd har de nu hela regeringen med sig. Den förstärkta skolplikten är inskriven i det förslag till ny skollag som snart ska ut på remiss. Det är bra.
I ett sekulariserat samhälle ska inte religionen stå i vägen för elevers rätt att lära sig att simma eller att få veta hur man skyddar sig mot könssjukdomar.

Undantaget från skolplikten kommer från en svunnen tid. Den infördes 1950 när kristendom var ett skolämne för att exempelvis judar skulle få lära sig sin egen religion.
Björklunds och Sabunis idé är god men tyvärr är ministrarna lite svajiga i ton och argumentation.
Gårdagens artikel börjar med ordet "invandring" och löper längs det spåret hela vägen. Det är tydligt att motståndet mot exempelvis sexundervisning är vanligast i vissa invandrarkulturer. Flera undersökningar visar det. Men det är knappast så, som folkpartisterna ger intryck av, att problemet inte skulle ha existerat utan invandring. Det finns åtskilliga helsvenska elever som varit borta från viss undervisning på grund av sin bakgrund i olika kristna grupper.
Barn som växer upp i strikt religiösa familjer föds ofta in i ett utanförskap. Föräldrarna misstror det sekulära majoritetssamhället och vill skydda barnen från det.
Skolan är en av ytterst få kontaktytor mellan samhället och dessa familjer. Den måste tas till vara på.

Undervisningen ska omfatta alla, men i vissa situationer måste den få vara flexibel. Man kan inte bara kasta in exempelvis muslimska flickor i en simhall full av killar mot deras vilja. En sådan inställning kommer bara att fjärma dem ännu mer från samhället.
Sabunis och Björklunds engagemang för elevernas lika rättigheter är viktigt och lovvärt. Men tonen borde vara lite mindre oresonlig - för elevernas skull.
I så här viktiga frågor räcker det inte att ha rätt principer. Man måste också se till konsekvenserna av olika beslut. Den nya förstärkta skolplikten behövs. Samtidigt måste samhället värna möjligheten till kontakt med strikt religiösa grupper. Annars försvinner de och deras barn ännu längre bort från det demokratiska samhället.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag