Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

090215: Stoppa AFA

Foto: Nilsson Nils-Petter

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Den stora polisnärvaron gjorde det svårt att agera mot mötet som hölls", skriver antifascistisk aktion (AFA) på sin hemsida, angående ett torgmöte de högerextrema Nationaldemokraterna höll för en vecka sedan.

 Med "agera" menar AFA att använda våld.

 Och när mötet var över och polisen utom räckhåll agerade man mycket kraftigt. Nationaldemokraternas partisekreterare Vávra Suk överfölls med stenar och påkar av ett stort maskerat gäng som tillhörde AFA enligt organisationen själv. Det här är en del av en ny otäck strategi.

 Allteftersom högerextrema manifestationer fått större polisskydd slår AFA till efteråt, ofta i hemmet.

 Enligt SÄPO riskerar utvecklingen att få dödlig utgång. De rasistiska våldsverkarna använder samma strategier. 

 Men varken de eller samhället omkring hymlar med vad de är för några -  fascister.


 Bara fascister kan använda sådan terror för att uppnå sina politiska mål.

 AFA kallar sig däremot antifascister, och påfallande ofta sluter media upp bakom denna missvisande beteckning.

 När AFA meddelar att man beslagtagit ett register över prenumeranter av Nationaldemokraternas tidning -  och hotar dessa -  förs tankarna snarast till nazistiska arbetsmetoder.

 Kampen mot fascister som Nationaldemokraterna är oerhört viktig. Men AFA:s metoder är inte bara djupt förkastliga, utan också kontraproduktiva.

 Våldet stärker bara högerextremisterna. De berörs inte av grupper som attackerar dem på deras egen planhalva. De är däremot känsliga för motstånd från det vanliga folk de säger sig slåss för.

 AFA:s våld väcker i stället sympatier för högerextremisterna och fjärmar vanliga människor från kampen mot dem. Det behövs en bredare uppslutning i kampen mot den framväxande högerextremismen och det medföljande våldet. Annars blir fältet fritt för AFA:s våldsverkare.

 För deras övergrepp kan det aldrig finnas några ursäkter. Den överslätande attityden gentemot vänstervåldet måste upphöra.

 Samhället måste skydda de högerextremas rätt till sina sjuka åsikter, man får hoppas att SÄPO håller våldsvänstern under noggrann uppsikt.

 AFA har gång på gång visat prov på sin brutalitet. Deras våld måste stoppas innan det tar livet av någon.