090215: Stoppa AFA

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
"Den stora polisnärvaron gjorde det svårt att agera mot mötet som hölls", skriver antifascistisk aktion (AFA) på sin hemsida, angående ett torgmöte de högerextrema Nationaldemokraterna höll för en vecka sedan.
Med "agera" menar AFA att använda våld.
Och när mötet var över och polisen utom räckhåll agerade man mycket kraftigt. Nationaldemokraternas partisekreterare Vávra Suk överfölls med stenar och påkar av ett stort maskerat gäng som tillhörde AFA enligt organisationen själv. Det här är en del av en ny otäck strategi.
Allteftersom högerextrema manifestationer fått större polisskydd slår AFA till efteråt, ofta i hemmet.
Enligt SÄPO riskerar utvecklingen att få dödlig utgång. De rasistiska våldsverkarna använder samma strategier.
Men varken de eller samhället omkring hymlar med vad de är för några - fascister.

Bara fascister kan använda sådan terror för att uppnå sina politiska mål.
AFA kallar sig däremot antifascister, och påfallande ofta sluter media upp bakom denna missvisande beteckning.
När AFA meddelar att man beslagtagit ett register över prenumeranter av Nationaldemokraternas tidning - och hotar dessa - förs tankarna snarast till nazistiska arbetsmetoder.
Kampen mot fascister som Nationaldemokraterna är oerhört viktig. Men AFA:s metoder är inte bara djupt förkastliga, utan också kontraproduktiva.
Våldet stärker bara högerextremisterna. De berörs inte av grupper som attackerar dem på deras egen planhalva. De är däremot känsliga för motstånd från det vanliga folk de säger sig slåss för.

AFA:s våld väcker
i stället sympatier för högerextremisterna och fjärmar vanliga människor från kampen mot dem. Det behövs en bredare uppslutning i kampen mot den framväxande högerextremismen och det medföljande våldet. Annars blir fältet fritt för AFA:s våldsverkare.
För deras övergrepp kan det aldrig finnas några ursäkter. Den överslätande attityden gentemot vänstervåldet måste upphöra.
Samhället måste skydda de högerextremas rätt till sina sjuka åsikter, man får hoppas att SÄPO håller våldsvänstern under noggrann uppsikt.
AFA har gång på gång visat prov på sin brutalitet. Deras våld måste stoppas innan det tar livet av någon.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag