Mona Sahlin och Nicolas Sarkozy är inne på farliga vägar som går stick i stäv med hela idén med EU. Foto: SVEN LINDWALL, REUTERS (Montage)
Mona Sahlin och Nicolas Sarkozy är inne på farliga vägar som går stick i stäv med hela idén med EU. Foto: SVEN LINDWALL, REUTERS (Montage)

090211: Varning för protektionism

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
EU har som mål att bli världens starkaste ekonomi. Målet var avlägset redan före krisen. Med de protektionistiska vindar som nu blåser i unionen riskerar det att bli ouppnåeligt.
Fredrik Reinfeldt är på turné i maktens korridorer i EU och uttalar sig bekymrat om den nationella egoism som gror i flera medlemsländer. Det får väl tolkas som att han ångrar sitt uttalande i december när han uppmanade oss att köpa svenskt i julhandeln. Utan en fri inre marknad av varor och tjänster i EU klarar vi inte krisen.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är också kritisk till utvecklingen, och ordförandelandet Tjeckien har kallat till ett extra toppmöte. Detta för att försöka stoppa att fler länder lägger krispaket som motverkar den sunda konkurrensen inom unionen. Och för att tysta retoriken om att "skydda" den egna ekonomin. De politiker som driver den linjen målar in sig i ett populistiskt hörn, förödande för både ekonomin och EU-projektet.
Frankrike har redan lagt ett stort bilpaket med villkoret att ingen fransk tillverkning får läggas ned och inga franska jobb försvinna. President Nicolas Sarkozy fördömer också franska biltillverkare som vill bygga bilar i Tjeckien.

Det är bra att
EU-kommissionen markerar mot sådana protektionistiska fasoner. Men Barroso borde också försöka uppfostra själva kommissionen. Den har nyligen öppnat dörren för att medlemsstater ska kunna gynna de egna medborgarna och försvåra för billigare arbetskraft från andra EU-länder. Trycket från de socialistiska parlamentsledamöterna är hårt, inte minst bland de brittiska efter att arbetare i Storbritannien strejkat mot "låglönearbetarna" utifrån.
Kommissionen har inlett flera undersökningar för att se vilka konsekvenser nuvarande regler har. I de diskussionerna är Laval-domen, från skolbygget i Vaxholm, ett slagträ för dem som vill stärka de nationella fackens makt.
Även om reglerna inte ändras i slutändan kan kommissionens signaler och agerande mycket väl leda till att en vidare regeltolkning tolereras.
Det vore ett stort steg tillbaka för en av grundtankarna med unionen: att lätt kunna jobba i vilket land man vill.

Också i Sverige hörs protektionistiska tongångar. Mona Sahlins utspel om att stoppa export av Sveriges elproduktion - för att tvinga fram lägre elpriser för den inhemska industrin - är beklämmande. Nya, stora elkablar till Europa skulle kunna göra el till en viktig exportindustri. För att locka investerare i förnyelsebar energi, som till exempel vindkraft, behövs starka ekonomiska incitament. Att hindra dem från att göra affärer utomlands sänder helt fel signaler. Dessutom skulle svensk el vara mer än välkommen i flera EU-länder för att slippa smutsig kolkraft och kunna dämpa beroendet av gas från Ryssland.
Till en början kan det kännas tryggt att "låsa in" jobb och tillverkning i det egna landet, men på längre sikt är protektionism förödande för den ekonomiska utvecklingen i hela EU.
Därför måste alla goda krafter stå upp för den fria marknaden.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag