Alf Svensson. Foto: Christian Örnberg
Alf Svensson. Foto: Christian Örnberg

090117: Desperata KD

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Vad gör en desperat partiledare för Kristdemokraterna?
Raggar upp en gammal partiledare.
Alf Svensson har tidigare sagt bestämt nej till att kandidera till Europaparlamentet. Men partiledningen har alltså lyckats övertala honom och fått en given röstmagnet.
Den värdekonservative Lennart Sacrédeus fick flest förstaplatser av alla i KD:s partival, men petas ändå från den 55 personer långa valsedeln.
KD-topparnas aversion mot Sacrédeus är uppenbarligen oerhörd. Varför inte vända andra kinden till?
Med Alf Svensson på listan hade Sacrédeus chanser att bli inkryssad ändå varit minimala. Väljarna kommer att kryssa Alf.
Sacrédeus är ett offer för den trista strävan efter konformism i mellanmjölkens land, för den svenska politikens riskminimering och för partiernas elitstyre. Och konflikterna mellan partietablissemangen och medlemmarna blir tydliga när det nu stuvas om på listorna efter medlemsomröstningarna.

Anna Maria Corazza Bildt
kom trea i det moderata provvalet, men flyttades ner till plats åtta. Tidigare så kvoteringsfientliga moderater ägnar sig nu åt geografisk kvotering: det skulle bli för många stockholmare i topp, säger man.
Men huvudskälet måste vara att den moderata partitoppen anser att Corazza Bildt är ett alldeles för svagt och oprövat kort.
När Centern höll sitt provval kom den envise EU-kritikern och före detta EU-parlamentarikern Hans Lindqvist på fjärde plats i medlemsomröstningen. Trots att valsedeln är 45 namn lång fick inte Lindqvist någon plats. Officiellt hette det att Lindqvist var "för gammal" och att Centern vill satsa på nya namn.
Den verkliga förklaringen är att Centern numera är ett betydligt EU-positivare parti än den EU-politik Lindqvist står för.
Sveriges största - och toppstyrda - parti Socialdemokraterna bryr sig inte ens om att fråga sina medlemmar i något "primärval". Här var det i praktiken Mona Sahlin som bestämde att Marita Ulvskog ska skickas till Bryssel, medan nuvarande EU-parlamentarikern Inger Segelström kickades. Trots att hon ville fortsätta i EU-parlamentet.

Svenska partier är i allmänhet
väldigt rädda för att ge sina medlemmar direkt inflytande över namnen och placeringarna på valsedeln. Borgerliga partier förtjänar hårdare kritik då de inte lever upp till vad man lär: mer av personval.
Miljöpartiet däremot, är ett partidemokratiskt föredöme. Partiets interna medlemsomröstning är bindande, så oavsett vad språkrören har för åsikter om EU-kandidaterna så är det medlemmarnas röst som gäller när partiets primärval avgörs i februari.
Partierna beklagar sig ständigt över medlemsflykt och bristande intresse för partipolitiskt arbete. Men tänk i stället hur attraktivt medlemserbjudandet skulle kunna vara: Gå med i vårt parti och du får välja vem som ska stå på valsedeln och vem som ska vara din partiledare.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag