Socialminister Göran Hägglund och justitieminister Beatrice Ask. Foto: ROGER VIKSTRÖM/CHRISTIAN ÖRNBERG
Socialminister Göran Hägglund och justitieminister Beatrice Ask. Foto: ROGER VIKSTRÖM/CHRISTIAN ÖRNBERG

080620: Från FRA till PKU

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Efter FRA kommer PKU och nästa hot mot den personliga integriteten.
I det tysta öppnar nu regeringen för möjligheten att polisen ska få tillgång till 3,3 miljoner svenskars blodprov. Det innebär att ett nationellt DNA-register för icke dömda svenskar införs bakvägen.
Regeringen har tillsatt en utredare för att se över lagstiftningen om biobanker. Och utredaren Margit Kärrström ska enligt direktiven (2008:71) från socialdepartementet "analysera vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna ta vävnadsprover från PKU-biobanken i beslag."
Margit Kärrström ska vidare "överväga om det är lämpligt att de brottsbekämpande myndigheterna får ta vävnadsprover i beslag". Hon ska vidare samråda med rikspolisstyrelsen och åklagarmyndigheten.
Ja, ingen tvekan behöver väl råda om vad polisen tycker. De skulle naturligtvis jubla över att plötsligt få fri tillgång till 3,3 miljoner svenskars DNA.

Hur socialminister Göran Hägglund överhuvudtaget kan släppa igenom ett sådant här utredningsdirektiv är obegripligt. Anser verkligen Hägglund att en biobank uppbyggd för forskning och sjukvård skulle kunna användas av polisen?
Och vad säger egentligen justitieminister Beatrice Ask?
Det är faktiskt svårt att tro att regeringen vill genomföra en sådan här dramatisk lagstiftning. Men efter FRA-lagen och dess i all hast tillkomna omskrivningar, finns det tyvärr skäl att tvivla på huruvida denna regering har någon som helst integritetskompass.
Sedan 1975 har nyblivna föräldrar lämnat sina medgivanden till att PKU-provet sparas med hänvisning till att uppgifterna behövs för forskning och "kompletterande analyser". Föräldrarna har blint litat på att PKU-uppgifterna inte ska användas för något annat syfte.
De blev lurade. Man kan inte lita på alla fina ord om medicinsk forskning har det visat sig; PKU-registret har ju använts för helt andra syften.
När polisen jagade Anna Lindhs mördare lämnade sjukhusledningen i Huddinge ut Mijailo Mijailovics blodprov efter en åklagarbeställning. I efterhand, när registret väl hade missbrukats, fick sjukhusledningen en liten reprimand av socialstyrelsen.

Existensen av ett sådant här gigantiskt register gör det frestande för politikerna att ändra reglerna under resans gång.
Efter tsunamin blixtbehandlade riksdagen en lagändring som gjorde det möjligt att använda PKU-registret för identifiering av tsunamins offer. Låt vara att just detta undantag skulle kunna försvaras på etiska grunder, men ett beslutat undantag har i sig en prejudicerande verkan för nya "tillfälliga undantag".
Enbart det faktum att regeringen nu öppnar för möjligheten att legalisera missbruket av PKU-registret visar hur politiska löften om integritetshänsyn för såväl stora personregister som FRA:s övervakningssystem kan ändras över en natt.
Göran Hägglund måste skrota dessa utredningsdirektiv. Skriv genast om och klargör att polisen aldrig ska kunna ringa och beställa några vävnadsprover från PKU-registret.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag