Vågar Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c), Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp) rösta nej till FRA-lagen? Foto: Nils Petter Nilsson, Olle Sporring, Cornelia Nordström och Roger Vikström
Vågar Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c), Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp) rösta nej till FRA-lagen? Foto: Nils Petter Nilsson, Olle Sporring, Cornelia Nordström och Roger Vikström

080608: Efterlyses: fyra modiga politiker

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Tisdagen 17 juni 2008 kommer att inta en sorglig plats i den svenska politiska historien.
Det var då stora delar av det svenska folkets integritet såldes ut av riksdagen; det var då det övervakningsindustriella komplexet fick igenom sin lex Orwell.
Det var då den grundlagsskyddade brevhemligheten sprättades upp; det var då det grundlagsskyddade källskyddet försvann när statliga övervakare med hotmailadress avslöjar övervakningsskandaler för medierna. Ty de kan lätt fastna i Försvarets radioanstalts nät.
Nu behöver inte denna svenska stasi light-variant bli verklighet. Om bara fyra borgerliga riksdagsledamöter hoppar av det borgerliga transportkompaniet i riksdagen kan vi vakna upp till ett betydligt friare Sverige 18 juni.
FRA-lagen innebär att din e-post, dina fax och dina telefonsamtal kommer att kunna lagras, avlyssnas och övervakas av staten. Du behöver inte vara misstänkt för något brott, utan det räcker med den vaga formuleringen om att ett ”yttre hot” anses föreligga.

I propositionen avfärdas Europakonventionen med ett lättvindigt cirkelresonemang om att då det gäller ”statens säkerhet” så är inskränkningar av grundläggande medborgerliga rättigheter lättare att motivera. Så har också George W Bush försvarat Guantànamo.
Många kliv mot övervakningssamhället har tagits under Thomas Bodströms och efterträdaren Beatrice Asks tid på justitiedepartementet. Men detta är det Stora Steget som får andra statliga tvångsmedel att framstå som ett myggbett. Ja, självaste Säpo (!) varnade i sitt remissvar om FRA-lagen:
”Det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslaget om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär.”
Borgerliga riksdagsledamöter bör försöka läsa dessa varningsrader en gång till.
Det finns nämligen goda skäl att tro att de bara kommer agera knapptryckare, att de helst vill fly från sitt demokratiska ansvar och inte sätta sig in i detta djupt integritetskänsliga förslag.
Vet de 178 borgerliga riksdagsledamöterna vad de egentligen röstar om 17 juni? Om nu svenska folket ska totalövervakas, borde inte vi i konsekvensens namn kontrollera de ansvariga politikernas kunskapsnivå?
Mejla eller ring din riksdagsledamot!

En enig opposition kräver att försvarsminister Sten Tolgfors återkommer med en mer rättssäker lag. Än finns alltså chansen att stoppa lagstiftningen.
Riksdagsmatematiken innebär, som sagt var, att endast fyra borgerliga riksdagsledamöter behöver ställa sig på rätt sida. Sverige behöver nu fyra modiga politiker som vågar rösta efter sin övertygelse. Trots att partipiskan viner.
Vågar Fredrick Federley (c)? Vad säger partikamraten Annie Johansson? Eller moderaten Henrik von Sydow? Vågar folkpartisten Birgitta Ohlsson? Och Alf Svensson, kd, behöver väl inte ta några framtida karriärhänsyn?
Alla dessa riksdagsledamöter har i ord framhävt sig själva som lojala vakthundar för integriteten och rätten till ett fredat privatliv. Nu har de chansen att visa det i praktisk handling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag