Susanne Eriksson är dömd till ett års fängelse för att hon nyttjat cannabis mot sin svåra sjukdom. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Susanne Eriksson är dömd till ett års fängelse för att hon nyttjat cannabis mot sin svåra sjukdom.  Foto: MIKAEL SJÖBERG

080123: Ett övergrepp

Publicerad
Uppdaterad
Vi har inte dödsstraff i Sverige. Inte tortyr heller. Formellt alltså. I verkligheten kan vi visst behandla folk hur grymt som helst. Åtminstone om de använt narkotika.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
På Susanne Erikssons dörr sitter ett handikappmärke och en inramad korsstygnsduk. ”Här bor Susanne” har någon broderat. Den åker väl ner nu, tänker jag när jag ringer på. Susanne har inställelseorder till Hinseberg. Hon är dömd till ett års fängelse för att hon har MS.
Nej, formellt är det förstås inte sjukdomen som är brottet. Det brottsliga är att hon försökt ha ett drägligt liv. Hon har nämligen odlat och använt cannabis.
Det är vetenskapligt belagt att cannabis hjälper mot exempelvis skakningar och smärta hos MS-patienter. I Kanada och Storbritannien finns ett godkänt läkemedel mot MS som heter Sativex som bygger på cannabis. Det är inte godkänt i Sverige.
39-åriga Susanne diagnosticerades med progressiv MS för sju år sedan men säger att hon haft sjukdomen längre. ”Jag var så fumlig” säger hon när jag frågar hur hon märkte det. ”Jag trillade hela tiden och varken händer eller fötter lydde.” Hon äter bromsmedicin och starka smärtstillande tabletter mot bromsmedicinernas biverkningar, men det som verkligen hjälpte var marijuana.
Hon hörde på nyheterna om en medelålders kvinna som använt marijuana mot fibromyalgi. ”Jag bestämde mig för att prova. Och jag kunde knappt förstå hur mycket bättre jag blev.”

Hon har däremot blivit tydligt sämre sedan polisen slog till hemma i lägenheten i Märsta 10 februari förra året. Innan kunde hon röra sig kortare sträckor med käpp, nu är det mest bara höger hand i hela kroppen som fungerar. ”Det är tur att jag är högerhänt” säger hon torrt. Hennes läkare intygar att sjukdomen nu förvärras hela tiden, utan uppehåll mellan skoven.
Susanne kan inte åka runt till langare, så när hon väl insåg hur bra hon mådde av cannabis började hon odla själv. Tillsammans med en medhjälpare – hon klarar inte av att vattna eller pyssla med växterna – hade hon några plantor i ett av rummen. Men någon måste ha tipsat polisen. Cannabisplantorna beslagtogs och Susanne och hennes medhjälpare häktades.
En anledning till Susannes försämrade tillstånd kan för övrigt vara att hon under de 37 dagar hon satt häktad inte fick sina bromsmediciner. Polisen ansåg inte att det var dess jobb att hämta ut hennes mediciner på apoteket.
Den fällande domen om narkotikabrott handlar både om cannabisplantorna och om överlåtelse av droger.
”Visst har det varit folk här” medger Susanne ”och en del av dem har rökt av mina grejer även om ingen har betalat nåt.” När jag frågar varför hon tillåtit det tittar hon upp på mig: ”Jag har i min situation rätt svårt att säga nej. Om jag skulle krångla skulle de förresten bara kunna ringa polisen.”
I domen nämns Susannes MS som en försvårande omständighet. Eftersom hon betraktar marijuana som effektiv medicin mot sin sjukdom anses hon inte vara motiverad till en drogfri tillvaro.

Hur ska det gå nu då?
Det är oklart vilken hjälp Susanne, som har personlig assistent och inte ens kan gå på toaletten själv, kan få i fängelset. Eftersom hennes receptbelagda värktabletter är narkotikaklassade kommer hon förmodligen få klara sig utan dem. ”De säger att jag kan få alvedon.” Hon överväger att sluta med bromsmedicinerna när hon inte kan få hjälp med biverkningarna.
Själv är hon ändå mest orolig över hur det ska gå med lägenheten. Socialen har nämligen vägrat betala hyran under fängelsetiden och då blir hon ju av med den.
”Om jag kommer ut från fängelset och inte har någonstans att gå, inget hem, då vet jag inte vad jag gör. Då har man tagit ifrån mig allt.”
Vi har formellt inte dödsstraff i Sverige. Men vi dömer en svårt handikappad kvinna till ett års fängelse för att hon försökt lindra sina smärtor. Vi förvägrar henne medicin och tar ifrån henne hennes hem. En enkel injektion är kanske inte så inhuman i jämförelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag