Foto: Sporrong Olle
 Foto: Sporrong Olle

071015: EU-fegisar

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
På torsdag infinner sig Fredrik Reinfeldt på EU-toppmötet i Lissabon. Han ska då vara med och besluta om något viktigt, något som berör varje svensk medborgare: en makt- och demokratifråga som för ett par år sedan diskuterades livligt i Sverige.
Och en fråga som fick den dåvarande statsministern att nervöst skruva på sig inför de inre konflikterna i socialdemokratin.
Men nu är den svenska politiska debatten om EU:s konstitution lika het som en oktobernatt i Kiruna. Och inte ska det kallas konstitution heller, utan ”reformerat fördrag” då det skrämmande k-ordet anses väcka associationer till Europas Förenta Stater, enligt EU-ledarna.
Sahlin behöver dock inte, som Persson, oroa sig för EU-kritikerna i sitt parti. De har nämligen lovat ligga lågt och hoppas att andra kritiska européer sköter deras jobb: att en folkomröstning sänker EU-konstitutionen, precis som fransmän och holländare gjorde 2005.

Socialdemokraternas ledande EU-kritiker, Sören Wibe, förklarade nyligen taktiken för TT: ”Här står regeringsmakten på spel. Då måste vi vara stilla och lugna för att inte rubba den majoritet vi tycks ha i opinionen.”
För att sammanfatta: hellre tillfälligt härliga Sifo-siffror för sossarna, än en debatt om EU:s konstitutionella framtid.
Så seriösa är alltså de EU-kritiska socialdemokraterna.
De drygt 250 sidor EU-konstitution som tynger förhandlingsbordet framför EU:s stats- och regeringschefer i Lissabon är ingen munter läsning. Det ska exempelvis dröja ända till 2017 innan de nya reglerna för majoritetsbeslut gäller fullt ut. Med 55 procent av staterna och 65 procent av befolkningen ska EU bli mer beslutsmässig i ministerråden.
I den digitala världen brukar programuppdateringar bli bättre, med EU:s konstitution blir det tvärtom. Den ursprungliga och av fransmännen sänkta konstitutionen var absolut ingen idealisk lösning på EU:s styre, men version 1 var betydligt bättre än version 2.
Nu talar vi om ett lapptäcke med en bombmatta av tillägg till tidigare EU-fördrag och som innebär att en promille av EU:s medborgare kan sätta sig in och förstå den konstitution de ska leva med. I denna promille av befolkningen ingår också de jurister som disputerat i EU-rätt.
Tala om demokratiskt underskott.

Och det kan bli ännu värre. EU-toppmötet hålls alldeles före det polska nyvalet och de styrande tvillingarna Kaczynski har satt i system att vinna politiska och nationalistiska poäng på hemmaplan genom att kasta grus in i EU-maskinen.
Kanske kommer de att medverka till att göra en krångligare konstitution ännu krångligare för att på valdagen visa att de ”stod upp för Polens intressen.”
På onsdag är det partiledardebatt i Sveriges riksdag och ett alldeles utmärkt tillfälle, fast fem i tolv, att debattera den nya EU-konstitutionen.
Korsförhör Reinfeldt! Vet han egentligen vad han är med och beslutar om på EU-toppmötet?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag