I går uppmärksammades att Göran Persson får 121 000 kronor i månaden som avgångs-vederlag efter sin tid som minister trots inkomster från konsultuppdragen. Foto: ROGER VIKSTRÖM
I går uppmärksammades att Göran Persson får 121 000 kronor i månaden som avgångs-vederlag efter sin tid som minister – trots inkomster från konsultuppdragen.  Foto: ROGER VIKSTRÖM

070926: Girige Göran

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Göran Persson ägnar sig numera inte bara åt sin pampiga gård i Sörmland. Han är som bekant även konsult – en dyr sådan – för PR-byrån JKL.
I går uppmärksammades att Persson får 121 000 kronor i månaden som avgångsvederlag efter sin tid som minister, trots inkomsterna från konsultuppdragen. Medan Persson föreläser om härskarteknik för norska kvinnor mot ett svindlande gage, tar han alltså samtidigt emot ett saftigt avgångsvederlag – pengar som är avsedda att ge trygghet en
period efter förlorat arbete. Genom att stoppa in inkomsterna i en enskild firma kringgår han den vanliga ordningen.

Reaktionerna mot Perssons agerande lät inte vänta på sig: ”Jag tycker att det är etisk och moraliskt förkastligt” och ”Det ger girigheten ett nytt ansikte”, sade exempelvis riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s). Lika stor som skadeglädjen måste ha varit i Rosenbad, lika bottenlåg måste stämningen ha varit i s-högkvarteret på Sveavägen. Persson må vara en bra PR-konsult i sin nuvarande bransch, men bra PR är det sista han erbjuder sitt parti.

Den tidigare s-ledaren är en besk påminnelse om alla skandaler som socialdemokraterna drog på sig före valet i fjol. Med fingrarna i syltburken haffades de en efter en: partiföreträdare som gjorde lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad  – trots att de var motståndare till ombildandet av hyresrätter. Och vem glömmer Stiftelsen Anna Johansson-Visborg, där lägenheter avsedda till ensamstående mödrar gick till LO-toppar och socialdemokrater i maktställning? Härom-dagen fick vi också veta att den tidigare socialdemokratiske ministern, Sven Erik Österberg, åkt taxi för 77000 kronor på skattebetalarnas bekostnad.
Varför händer sådant gång på gång? Svaret är enkelt: för att det går, och för att människan alltför ofta ser till sin egen nytta. Men trots att socialdemokratiska företrädare gång på gång visar sig agera ”girigt”, som Eva-Lena Jansson uttrycker det, fortsätter partiet att låtsas som att människor är närmast befriade från egoism och egennytta.

Verkligheten talar
ett annat språk. Överutnyttjandet i sjukförsäkringssystemen och av vabersättningen – vård av sjukt barn – är exempel på att alltför många människor faller för frestelsen när det är enkelt och risken att åka fast är minimal. Men så fort alliansregeringen påtalar problemen och vikten av större morötter för att folk ska arbeta mer och ta ut mindre bidrag klagas det från vänsterhåll över att
regeringen ”misstänkliggör” människor.

I går reste vänsterledaren Lars Ohly krav på att det ska vara omöjligt att agera som Göran Persson. Det är bra att reglerna för statsrådsarvodena nu ska ses över. Men Ohly borde inte stanna där, utan också erkänna att Perssons handlande inte är unikt. Om vänstern vill bevara välfärden går det inte att naivt blunda för att människor ser till sin egennytta. Tvärt-om måste man se till att rigga systemen så att människor uppmuntras att handla hederligt och avhåller sig från att fuska och tricksa.
För handen på hjärtat – varför måla upp en idealbild som vänsterns företrädare själva gång på gång motbevisar?
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag