"IT-åklagare" Håkan Roswall verkar desperat leta efter åtalspunkter mot The Pirate Bay som inte låter sig hittas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"IT-åklagare" Håkan Roswall verkar desperat leta efter åtalspunkter mot The Pirate Bay som inte låter sig hittas.  Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

070604: Dags att ge upp

Publicerad
Mer än ett år har nu gått sedan tillslaget mot The Pirate Bay.
Rättsskandalen blir större för varje dag som går.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det verkar allt mer som att de 57 poliserna inte primärt stövlade in hos internetleverantören PRQ för att beivra brott, utan för att beivra misshagliga människor – fildelarna.
Det mystiska spel som föregick tillslaget talar därtill.
Även om ”IT-åklagare” Håkan Roswall inte tycks vara någon fena på IT förstod han i ett PM daterat november 2005 att The Pirate Bay inte bröt mot upphovsrättslagen – sajten lagrar nämligen inget upphovsrättsskyddat material.
Roswall inbillade sig dock att The Pirate Bay kunde fällas för ”medhjälp till upphovsrättsbrott”, eftersom de förmedlar kontakt mellan fildelare. Vad IT-åklagaren inte tänkte på är att i princip alla chattprogram som finns – däribland Microsofts gigantiska MSN-messenger – erbjuder samma möjlighet.
Men Roswall insåg att ett medhjälps-åtal på sin höjd skulle kunna ge dagsböter och att ett tillslag därför inte var rimligt.

Sedan utspelade sig en intrikat kommunikationskedja.
Hollywood-lobbyister for till Rosenbad och berättade för bland annat statssekretare Dan Eliasson hur illa de tyckte om The Pirate Bay. Stora mängder mejl skickades mellan lobbygrupper och myndigheter i USA och svenska justitiedepartementet.
Dan Eliasson imponerades uppenbarligen av lobbyisterna, i ett mejl till John G Malcolm på lobbygruppen MPAA skrev han att regeringen förväntar sig ”omedelbara resultat” från myndigheterna.
Exakt vilka omedelbara resultat han syftade på vet vi förstås inte men kort därefter skickar Roswall 57 (!) poliser att utreda ett brott som han nyss menade bara kunde ge dagsböter.
Nu verkar Roswall sitta pyrt till. Han ursprungliga tanke – att The Pirate Bay inte kunde fällas – tycks ha varit riktig. IT-åklagaren har nämligen fortfarande inte lyckats väcka något åtal. Han begärde nyligen förlängd utredningstid för andra gången.
Under tiden förblir de beslagtagna servrarna – varav flera tillhör den opinionsbildande organisationen Piratbyrån – i polisens ägo.

Det är ganska märkligt, att kopiera servrars material tar normalt inte särskilt lång tid.
Varför ärendet går så exceptionellt trögt vet bara Roswall.
Det kan bero på att han desperat letar efter åtalspunkter som inte låter sig hittas – om The Pirate Bay frias kommer tillslaget att bli en skandal.
Eller så är det en maktdemonstration riktad mot The Pirate Bay och Piratbyrån.
Oavsett vilket är det orimligt. Roswall bör väcka åtal eller lämna tillbaka servrarna.
Och händelserna som föregick tillslaget måste utredas närmre.
Förra regeringen hemligstämplade stora delar av mejlen som skickades mellan lobbygrupper och myndigheter i USA och justitiedepartementet strax innan razzian.
Den nya regeringen bör offentliggöra dessa för att utreda eventuellt ministerstyre. Hittills har Beatrice Ask beklämmande nog inte velat göra det.
Det borde ligga i allas intresse att återupprätta förtroendet för rättsväsendet.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag