Foto: Marcetic Markus
 Foto: Marcetic Markus

070309: Säg nej nu

Publicerad
Uppdaterad
I går lämnade försvarsminister Mikael Odenberg över lagförslaget om en ny underrättelseverksamhet till riksdagen. "Ett viktigt steg för att förbättra skyddet för den enskildes integritet" kallade han det.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Det är inte bara odemokratiska politiker som vill slå i folk att krig är fred eller att frihet är förtryck. Att kalla ett system för att avlyssna allting som svenskar säger till varandra genom kabel för ett steg mot förbättrad personlig integritet borde dock vara lite för magstarkt för de flesta.
Odenberg hävdar att det inte alls handlar om att lyssna på svenskar. Allting ska inte alls sparas säger han i ett brev till Expressen. Och det är ju sant. Men FRA ska få möjlighet att spara allting. Allting ska genomsökas och ska kunna registreras, om samtalen eller mejlen stämmer in på sökkriterierna.
FRA:s överdirektör Ander Wik förklarade i veckan för Computer Sweden att det inte är någons moster i Motala som ska avlyssnas utan ”en skum typ långt borta i ett främmande land”. Han kallade också alla kritiker för ”foliehattar”.

Det här visar tyvärr att varken försvarsministern eller direktörerna på försvarets radioanstalt begriper det där med kablar och kommunikation. Precis som regeringens egen IT-expert konstaterade i förrgår går det nämligen inte att skilja kommunikation som gått över gränserna från den som bara hållit sig inom landet.
Mejltrafiken tar den väg som tillfälligt är snabbast. Ibland är det via London, ibland via Borås. Vissa företag, som Sveriges Television, får all sin mejltrafik via företag utanför Sverige, och kommer alltså säkert att få alla sina mejl genomgångna.
Beroende på vilken timme, vilken dag, vilken sekund det skickas, kan allting riskera att gå via utlandet. Även mejl från mostrar i Motala.
Hur detta, som försvarsministern påstår, inte skulle vara ett hot mot meddelarfriheten är komplett obegripligt.
Det finns bestämmelser om att vissa samtal ska undantas, däribland sådana mellan journalister och deras källor.
Med undantag menas dock inte att samtalen inte ska avlyssnas, utan att FRA, efter att ha gått igenom dem och konstaterat att det rör sig om sådant som egentligen inte borde ha avlyssnats, ska förstöra dem.
Det känns inte alldeles säkert.

Till skillnad från vad f
örsvarsministern hävdar skriver regeringen i lagrådsremissen att också privata aktörer får komma med förfrågningar till myndigheterna, som i sin tur ger FRA sökuppdrag.
Vänsterpartiet och miljöpartiet vill få igenom en ettårig bordläggning av FRA-förslaget. De behöver stöd från 19 ytterligare riksdagsledamöter. Oavsett om socialdemokraterna väljer den linjen eller inte borde det finnas chanser för ytterligare betänketid, om nu inte riksdagen vågar rösta ner förslaget på en gång.
För hur ska övertygade liberaler som Birgitta Ohlson, Fredrik Malm, Henrik von Sydow kunna stödja detta? Försvarsministern vill lägga ett söknät över allting som svenskar säger och kallar det för ökad integritet.
Han behöver en ordbok. Men mest av allt behöver han ett nederlag i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag