070225: Säg nej till Odenberg

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvarsminister Mikael Odenberg

vill alltså ge försvarets radioanstalt rätt att avlyssna och spara alla telefonsamtal och alla mejl som vanliga svenskar skickar eller tar emot från utlandet. När någon ringer sin bror i London, sin mamma i Beirut, sin affärskollega i Philadelphia ska en kopia av samtalet sparas i regeringens superdator. För mejl behöver inte ens någon av parterna befinna sig utanför Sverige. Mejltrafiken tar den snabbaste elektroniska vägen utan hänsyn till nationsgränser och passerar ofta servrar i andra länder för att sedan komma tillbaka. Den som använder hotmail eller google kommer få all sin mejl kontrollerad av myndigheterna. I veckan kom det genom en enskild bloggares grävarbete fram att det här gäller all mejl till eller från SVT. Den går via England, nämligen.

Det innebär alltså att

man inte längre kommer kunna kontakta SVT med tips om nyheter utan att uppgifterna snappas upp och sparas av regeringen. Samma sak gäller åtskilliga andra medieredaktioner. Regeringen vill alltså upphäva den grundlagsskyddade rätten att kunna prata fritt med medierna utan att själv bli registrerad. Det sägs visserligen att meddelanden till och från journalister ska förstöras men bara insikten att det registreras kommer göra människor mindre benägna att tala fritt med medierna.

Syftet med förslaget är att

skydda Sverige mot terrorism och andra ickemilitära hot. Genom att ställa in sökningen av hela den svenska mejltrafiken på ord som "jihad" eller "självmordsbomb", ska så kallade yttre hot snappas upp och motverkas. Helt bortsett från att Sverige inte tycks stå under något omedelbart terrorhot förefaller det osannolikt att faktiska terrorister skulle mejla varandra öppet och okrypterat om självmordsbomber. Det som i stället kommer att fastna i regeringens avlyssningsnät är helt vanliga svenskar som diskuterar nyheterna, eller som vill tipsa en journalist. Regeringen ger också andra exempel på hotfulla företeelser att spana efter, som stora flyktingströmmar, kulturella konflikter och människosmuggling. Blir man ett hot mot rikets säkerhet om man tycker fel om karikatyrer på Mohammed eller på Jesus? Blir man ett hot om man pratar arabiska med sin mamma? Om man försöker få sin familj till Sverige?

Det är heller inte bara

myndigheterna som ska kunna göra avlyssningar. Privata intressen ska också kunna ansöka om att få vissa ord och begrepp uppsnappade och sparade. Ska vi gissa att filmindustrin gärna vill ha totalregistrering av alla som talar om fildelning? Under de senaste åren har många talat oroligt om vägen mot ett Bodström-samhälle. Förre justitieministern ville t ex avlyssna ungdomar som chattade på Lunarstorm. Men till och med han tyckte att dagens förslag, som alltså fanns redan då, gick för långt. Nu vill i stället en borgerlig regering avskaffa meddelarfriheten och spara allting som svenskar säger till varandra i ett stort dataregister. Riksdagen måste säga nej. De politiker i alla partier som värnar de medborgerliga friheterna måste stå emot. Så här lätt får det inte vara att bakbinda demokratin.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag