070211: Därför rätt till abort

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När vi i Sverige diskuterar aborter

handlar det om tidpunkter och magkänslor. Alf Svensson brukar visa upp fosterfötter och genom deras fulländade mänsklighet argumentera för hårdare regler och striktare gränser. Inom hans parti finns åtskilliga som helst inte skulle vilja tillåta aborter alls, men de brukar av strategiska skäl hålla en låg profil. Gång på gång dyker det upp personer som lider av barnlängtan eller har erfarenheter av vidriga graviditetsolyckor och vill prata om varför andra människor får avsluta det som de skulle ge vad som helst för att få. När aborterna ökar, som de gör i dag, ses det av många som ett tecken på själviska, slarviga tjejer som borde sköta sig bättre. Ytterligt sällan talas det däremot om de män som rimligen också varit med och gjort de där oönskade barnen.

Att Portugal i dag folkomröstar

om abort alls ska vara tillåtet vrider på perspektiven. För i två tredjedelar av världens länder är abort förbjudet. På grund av dessa förbud, däribland i EU-länderna Malta, Polen, Irland och Portugal, dör 70 000 kvinnor om året efter illegala slaktaraborter. 15 000 ytterligare klarar livhanken men får svåra handikapp. 70 000 människoliv är ett högt pris för att värna livet. De dödsfallen tar sig sällan in i vår helsvenska abortdebatt. Hittills har Sverige heller inte brytt sig om dessa kvinnors öden. Så sent som förra sommaren åtalades svenska läkare för att de utfört aborter på utländska kvinnor. Nu ska regeringen äntligen ändra lagen, och göra svenska säkra aborter tillgängliga även för de kvinnor som har en smutsig farlig polsk bakgårdsklinik som alternativ. Att det hörs konservativa protester är inte särskilt konstigt. De vill ju att även svenska kvinnor ska tvingas riskera sina liv för rätten att bestämma över sin reproduktion.

Just därför måste debatten fortsätta,

varv efter varv. Just därför måste vi som försvarar aborträtten prata om det som är så sårigt och personligt och samtidigt så universellt. För det är ju sant att man i en abort tar ett liv. Det är sant att det som skulle ha kunnat leva, det som skulle ha kunnat bli en människa, tas bort och försvinner. Och ju senare i graviditeten, desto tydligare blir den sanningen. Nu har de sena aborterna sin helt egen logik, de handlar om svårt skadade foster eller psykiskt sjuka mödrar, och det finns inget samband alls mellan minskande preventivmedelsanvändning och sena aborter. Ingen kvinna gör en sen abort av slentrian eller slarv. I debatten blir de sena aborterna mest slagträn mot alla kvinnors rättigheter. För man måste kunna se det verkliga, potentiella livet i livmodern och ändå säga att aborträtten är en omistlig mänsklig rättighet. Man måste kunna se det där möjliga livet och samtidigt förstå att inskränkt aborträtt alltid leder till att fler kvinnor dör. Låt oss hoppas att den livsfaran drabbar färre portugisiska kvinnor framöver.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag