DEN ÖMMA PUNKTEN. Bristen på modernisering i islam har gett mer bokstavstroende tolkningar av Koranen överhanden.
DEN ÖMMA PUNKTEN. Bristen på modernisering i islam har gett mer bokstavstroende tolkningar av Koranen överhanden.

070207: Islam, Sverige och kvinnan

Publicerad
Uppdaterad
"Sverige behöver kvinnliga imamer", skrev poeten Mohamed Omar på Sidan 4 i går. Han berättade om den kvinnliga pionjären Amina Wadud som skrivit historia genom att hålla fredagsbön i en moské i New York, och efterlyste en liknande utveckling i Sverige och Europa.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var en fascinerande

debattartikel som satte fingret på islams ömma punkt: bristen på modernisering. Islam har aldrig genomgått någon reformation motsvarande kristendomens, vilket har gett mer bokstavstroende tolkningar av Koranen överhanden i den muslimska världen. Problemet är inte islam i sig, utan att miljön inte främjar kritisk debatt. I islams hjärtland - arabvärlden - dominerar diktaturerna stort, vilket sätter en grimma på allt nytänkande. Men borde då inte muslimerna i Europa kunna gå före och visa vägen? Man kan tycka det; potentialen är enorm hos denna grupp. Problemet tycks vara att muslimerna i Europa har hamnat i ett utanförskap av arbetslöshet och diskriminering, vilket har försvårat möjligheterna att spela denna strategiska roll.

Det är knappast en slump

att det är muslimer i USA som banat väg för kvinnliga imamer. I USA har muslimer jobb i mycket större utsträckning och är mer nöjda med sina liv än i Europa, vilket undergräver jordmånen för fundamentalistiska idéer och öppnar dörren för modernisering. Tyvärr går detta europeiska mönster igen även i Sverige. Islam i Sverige står inte på egna ben, utan lutar sig tungt mot synsätt i den muslimska världen. Visst hörs kritiska och avvikande röster, men det är den traditionella islam som anger den officiella tonen. Ett talande exempel är synen på skilsmässor. Dagens Nyheter har i två artiklar berättat om muslimska kvinnors problem med att få sina skilsmässor godkända av moskéerna i Sverige. Ett sådant religiöst godkännande behövs för att kvinnornas ursprungsländer ska godta skilsmässan. Men i stället för att anpassa sig efter svensk lagstiftning vill Sveriges muslimska förbund att svensk lag ska anpassa sig till muslimsk lag. Ett medlingskontor bör enligt förslaget upprättas som ska agera parallellt med tingsrätten i skilsmässomål. Det är en fullständigt oacceptabel tanke.

Lika oacceptabelt

är påståendet att en muslimsk man har rätt att slå sin hustru om hon beter sig upproriskt, vilket påstås i skriften "Kvinna i islam", som delas ut i Stockholmsmoskén. Det är förmodligen orealistiskt att tänka sig att islam ska kunna göra upp med den sortens unkna föreställningar om kvinnans underordning i ett slag. Men ett minimikrav måste vara att islams officiella företrädare i Sverige godtar svensk lag, och slutar sanktionera kvinnomisshandel och propagera för särlagar. Svensk islam borde sikta långt högre än så. En svensk imamutbildning skulle kunna vara ett sätt att främja förnyelsetänkande. En öppen debatt mellan Sveriges muslimer en annan. Det omgivande samhället måste också vara glasklart i sitt försvar av grundläggande demokratiska rättigheter. Islam är en stor och rik religion som är här för att stanna, men den måste förbli en privatsak.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag