061212: Fördel Mona

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur många gånger

måste Margot Wallström säga nej innan hennes nej tas på allvar? I socialdemokraternas partitidning Aktuellt i Politiken, Aip, säger Margot Wallström ännu en gång nej till partiledarjobbet Säger nej. Margot Wallström och hon gör det med besked. Wallström hänvisar till att "många riskerar att bli onödigt besvikna om jag inte klargör det här". Till och med valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén tvingas nu offentligt erkänna för Göteborgs-Posten: "Hon (Wallström) är klar på att hon verkligen inte vill. Hennes motiv är väl övertänkta." Därmed borde saken vara klar.

Och därför är många

socialdemokrater djupt besvikna i dag. Hon som var den självskrivna favoriten "ställer inte upp när partiet kallar". Men denna gamla s-slogan har något unket över sig; politiskt arbete ska bygga på frivillighet, inte på att lyda någon auktoritär ordergivning och utföra ett slags värnplikt. En politiker som egentligen inte vill ha jobbet blir knappast någon lysande partiledare. Likväl var det en svart måndag för det storaÄr tyst. Mona Sahlin oppositionspartiet. Även en annan av partiets favoritkandidater har anslutit sig till nejlägret. Carin Jämtin hänvisar till att hon vill satsa på sitt uppdrag som oppositionsborgarråd i Stockholm. Jämtins nej förefaller dock vara betydligt mjukare än Wallströms och Jämtins supportrar jobbar vidare. I socialdemokraterna, detta av tradition så toppstyrda parti, är det paradoxalt nog tabu att säga att man kandiderar och verkligen vill ha partiledarjobbet. Säger nej. Carin Jämtin I går var det också deadline för partidistrikten att nominera sina favoriter till valberedningen. Och som det har nominerats: I Dalarna har socialdemokraterna nominerat samtliga namnförslag som har lämnats in, däribland Margareta Winberg och Leif Pagrotsky. Arbetarkommunen i Stockholm har lyckats pricka in två nejsägare, Wallström & Jämtin, samt en som tiger: Mona Sahlin.

Sahlin har nämligen lärt

sig sin tio år gamla läxa och ligger lågt. Då hon inte heller sagt nej, så framstår Sahlin som toppkandidaten. Och till skillnad från 1995/96 är i dag rösterna inom partiet betydligt starkare för en kvinnlig partiledare. På ledarplats kritiserar Aip:s Eric Sundström det "orimliga" spelet bakom jakten på ny s-ledare. "Ingen vet vem som kandiderar, sakpolitiska skillnader diskuteras inte, medlemsinflytandet är bristfälligt, det flesta nominerar en kandidat som inte kandiderar." Det är en alldeles utmärkt sammanfattning.

Socialdemokraterna, som älskar

att skryta om sin regeringsduglighet, visar nu i opposition att de inte klarar av att hålla i rodret när hela havet stormar i partiledarfrågan. Göran Persson är sjukskriven efter en höftledsoperation, vilket i och för sig inte innebär någon skillnad då han i praktiken redan har abdikerat. Vikarierande partiledare är Marita Ulvskog. Det bästa Ulvskog kan göra för partiet är att ge ett chockbesked: "jag kandiderar". Partiets vänsterfraktion skulle jubla och plötsligt skulle Sahlin och övriga kandidater tvingas kliva fram. Socialdemokraterna skulle sensationellt nog hålla en viktig och intressant ideologisk debatt i stället för att lansera en massa nejsägare.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag