061106: Domen är en missad chans

Publicerad
Uppdaterad
Saddam Husseins regim var det irakiska folkets värsta fiende.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett brutalt

åsiktsförtryck, etniska rensningar av kurder, judar och shiamuslimer, nyckfulla avrättningar, en hemlig polis som skapade skräck i hela samhället och ständiga krig gjorde att en fjärdedel av befolkningen flydde landet under hans tid vid makten. För regionen var han också en ständig oroshärd. Han har anfallit Iran, Kuwait, Saudiarabien och Israel. När FN tvingade bort honom från Kuwait efter det första Gulfkriget saboterade han FN:s fredsvillkor i 13 år. Han vägrade underkasta sig avväpningsprogrammet, han korrumperade de ekonomiska sanktionerna och han betalade tusentals dollar till palestinska familjer vars barn självmordsbombat israeliska restauranger. Att denne man störtades från makten av det amerikanska anfallet 2003 var en befrielse för alla utom för hans edsvurna i det fascistiska baath-partiet. Att han hittades i sitt gömställe och fördes till domstol kunde ha blivit en manifestation för befrielsens nya rättvisa och demokratiska framtid.

Men så blev det tyvärr

inte. Situationen i Irak har stadigt blivit sämre allt medan rättegången fortskridit. Idag är flyktingkatastrofen omfattande, den politiska processen efter valen trampar vatten och det dödliga våldet skördar oskyldiga offer varje timme. Rättegången mot Saddam har inte präglats av den ordning och noggrannhet som ska utmärka en rättsstat och som är särskilt viktig i rättegångar med så stark politisk resonansbotten som den här. Till en del beror det på att Saddam har tillåtits sabotera rättegången med ständiga avbrott, hungersstrejk och agitation. Men domstolen tycks också ha varit i händerna på utomstående krafter. Bara det att så många bedömare anser att domslutet kom med hänsyn till det amerikanska valet på tisdag är förödande för domstolens integritet.

Därtill dömdes Saddam

till döden, vilket är ett straff som nästan alla demokratier har avskaffat. Det stärker inte legitimiteten och kommer troligen att underblåsa blodshämnden och våldet i Irak. Det fanns en möjlighet att skicka Saddam till internationella domstolen i Haag. Då hade han fått en mer professionell rättegång med stark internationell legitimitet. Men USA ville inte och rättegången mot Saddam Hussein blev istället ett misstag i raden av amerikanska försummelser. Men skyldig är han och han förtjänar inget medlidande.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag